GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Misslyckat brunsmetande

Replik till Peter Östlings debattartikel om Kristdemokraterna i Sydöstran den 11 september.
Publicerad tisdag 16:28
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett progressivt parti som kristdemokraterna anpassar sig till omständigheterna. Bild: Förre partiledaren Alf Svensson och nuvarande partiledare Ebba Busch.
Ett progressivt parti som kristdemokraterna anpassar sig till omständigheterna. Bild: Förre partiledaren Alf Svensson och nuvarande partiledare Ebba Busch.
Foto: Erik Abel/TT

Det är en mycket mörk bild av Sverige Peter Östling tecknar i sin insändare, och på den politiska högerkanten är det uppenbarligen dessutom riktigt trångt för där återfinns alla partier utom vänstern. Men av alla dessa ondskans axelmakter ter sig alltså KD allra värst. Ett nationalistiskt parti som enligt Östling tappat sin ideologiska kompass, och som nu driver vind för våg, med sina bruna segel i trasor, stadigt sjunkande under 4% spärren till Sveriges riksdag.

Så långt Peter Östlings domedagsprofetia

Låt oss då, mycket förenklat förklara hur det är på riktigt.

Kristdemokratin bygger på den judisk-kristna etiken en värdegrund där människan står i centrum. Enligt kristdemokraterna innebär detta att varje människa är unik och ofullkomlig men samtidigt har ett okränkbart värde och okränkbara rättigheter. Ideologin innefattar också personalism som innebär att människan är en social varelse med behov av olika små, naturliga gemenskaper. Dessa gemenskaper, exempelvis familjen, anser man vara grunden för det goda samhället.

Kristdemokraterna står även för subsidiaritetsprincipen som innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga samhällsnivå och förvaltarskapsprincipen som partiet tillämpar till exempel på miljöpolitiken och den ekonomiska politiken vilken innebär att man ska förvalta det man har idag till förmån för kommande generationer. Kristdemokratin betonar även det solidariska ansvaret mot medmänniskorna.

Ett progressivt parti med sina rötter i verkligheten anpassar sig till de rådande omständigheterna och är inte fast cementerade vid en och samma ståndpunkt från det att partiet grundades och framåt.

”Ett progressivt parti med sina rötter i verkligheten anpassar sig till de rådande omständigheterna och är inte fast cementerade vid en och samma ståndpunkt från det att partiet grundades och framåt.”
Kristdemokraterna i Karlskrona

Vi förstår att ett parti som KD skrämmer.

Vi inser att, det man inte riktigt förstår sig på är något man med till buds stående medel försöker misstänkliggöra och bli av med.

Tyvärr Peter Östling, din korståg är dömt att misslyckas. Vi är här för att stanna, DET kan vare sig du eller andra brunsmetare ändra på.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson

Billy Åkerström

Pelle Nordensson

Thobias Jemjeby