GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Moderaterna inte med på banan

Om man inte tidigare kunde se hur konservativa moderaterna verkligen är så borde man ändå ha insett detta när dom presenterade sig som Sveriges verkliga miljöparti.
Publicerad 16 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna har en del att lära. Bild:  Ulf Kristersson (M), partiledare för Moderata samlingspartiet
Moderaterna har en del att lära. Bild: Ulf Kristersson (M), partiledare för Moderata samlingspartiet
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Tyvärr så räcker inte platsen här till att påpeka allt som är tossigt så det är bara att koncentrera sig på det mest flagranta.

Först har vi Kärnkraften: Ja här ska den befintliga vara kvar, om man blundar för problemet med slutförvaringen, som inget land i världen fortfarande löst så kan det väl iofs inte tyckas vara helt tossigt.

Sen vill man då satsa på en forskningsreaktor för SMR-tekniken (Small Medium Reactors). Då kan man ju fråga sig när denna skulle kunna ses som kommersiellt intressant, låt oss gissa tidigast om 25 år. I M:s konservativa värld är inte detta så lång tid, i den akuta klimatomställningstidens värld, alldeles för lång tid.

Sen får vi inte glömma bort att flera länder redan har konstaterat att kärnkraft inte är ekonomiskt försvarbart längre, det har bland annat Frankrike och Storbritannien redan insett. Finland kanske ångrar att dom inte insåg detta för länge sedan då deras nya reaktor redan är 10 år försenad och tidigast i drift till våren.

”Sen får vi inte glömma bort att flera länder redan har konstaterat att kärnkraft inte är ekonomiskt försvarbart längre, det har bland annat Frankrike och Storbritannien redan insett.”
Eowyn

Sen kommer från moderaterna uttalandet om ”bland annat tekniker för att fånga in och lagra koldioxid” Ja, CCS (koldioxidavskiljning och lagring) är verkligen i sin linda och går man sen till det absolut senaste som är att slunga ut CO2 ur atmosfären så motsvarar världen största anläggning kanske samma utsläpp som vad en medelstor svensk stad släpper ut.

Återigen, när blir det här kommersiellt? I det sengångarsnabba M så räcker det säkert med 25 år… men men

Och så fortsätter M med ”Hybrit vill tillverka stål utan kol men oroas över att elnäten inte byggs ut i tid.". Då kan man fråga sig om inte Ulf Kristersson känner till anledningen till att IT-jättarna bygger sina datacenter i norra Sverige? Tips: Dom bygger där elen är billigast och säkrast.

Till slut så kan vi landa i "Bruka skogen hållbart. När skogen växer binder den koldioxid.".

Jo, här ligger förvisso en sanning det är bara som så att om vi låter skogen stå kvar så tar den upp flera gånger mer när den växer, och det finns ett massivt vetenskapligt stöd för att vi måste minska utsläppen nu och inte om 50-100år! Givetvis så nämns inte den biologiska mångfalden som vi människor är så beroende av för vår överlevnad, men som skövlas total i det moderna skogsbruket.

Vad som oroar mig oerhört mycket är att det inte nämns någonting alls om den förnybara energin och om energilager, men som skrivet, M är riktigt riktigt, inte alls med på banan tyvärr när det kommer till miljö och klimat.

Eowyn