GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Natoövningar - inte normalt

Fyra Nato-fartyg låg i veckoslutet i Handelshamnen i Karlskrona för att delta i en Natoövning i Blekinge skärgård.
Publicerad 23 mars 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fartygen kom från Belgien, Storbritannien, Tyskland och Estland för att tillsammans med den svenska marinen öva bland annat minröjning.

För några år sedan, när en protestdemonstration med flera hundra deltagare arrangerades i Karlskrona, invände militärledningen mot att vi kallade föremålet för protesten en ”Natoövning” trots att det var Natoländer som medverkade. Men nu heter det officiellt Natoövning och dessutom påpekas att Sverige ”länge” haft Natoövningar.

”Nu ska nämligen Natoövningar normaliseras. Därför är det så viktigt för oss att protestera varje gång Sverige samövar med Nato. Det ska inte bli normalt.”
Ulf Bjerén

Nu ska nämligen Natoövningar normaliseras. Därför är det så viktigt för oss att protestera varje gång Sverige samövar med Nato. Det ska inte bli normalt.

Värdlandsavtalet, som övningarna baseras på, är illegitimt: Så gott som ingen debatt föregick riksdagsbeslutet i maj 2016. En stor opinion var emot. Inte många vet att avtalet tillåter Nato att angripa tredje makt från svenskt territorium och således göra Sverige till en måltavla i en eventuell stormaktskonflikt.

Att det inte bara är ord på ett papper bekräftas av försvarsminister Hultqvists uttalande inför antagandet av försvarspropositionen. Han förklarade att återupprättandet av regementena i Falun och Sollefteå inte syftade till försvar av Sverige utan att skydda transitering av Natotrupper från Trondheim österut.

Demonstranterna krävde Nato ut ur Sverige, att Sverige återknyter till den traditionella alliansfrihet och neutralitet som har tjänat oss så länge och kunnat hålla Sverige utanför krig, samt att värdlandsavtalet rivs upp.

Demonstrationen hölls coronasäkert med distans och max 8 deltagare. Arrangörer var Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning.

Ulf Bjerén, Karlskrona