GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Nordens dag, värd att fira

Den 23 mars firas Nordens dag för att uppmärksamma den nordiska samhörigheten och samarbetet. En tredjedel av Sveriges befolkning har någon slags nära relation till ett annat nordiskt land.
Norden • Publicerad 22 mars 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
23 mars firas Nordens dag.
23 mars firas Nordens dag.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det nordiska samarbetet har betytt mycket för vanliga människor – det har till exempel länge varit enkelt att resa och arbeta i Norden. Pandemin har dock satt käppar i hjulet under ett par års tid. Det måste vi nu komma över och förbi!

De nordiska länderna har många gemensamma grundläggande värderingarna om demokrati, miljö/klimat, pressfrihet och mänskliga rättigheter. Detta samarbete känns extra tryggt och viktigt att slå vakt om nu när Ryssland startat krig mot Ukraina. Nu sätts också vår solidaritet med Ukraina och alla dess flyktingar på prov.

”Våra nordiska länder är ganska små. Samarbetet gör oss starkare – och det gör i slutänden Norden till en bättre plats att leva och bo på för alla.”
Bengt Larsén, Föreningen Norden

För Blekinge ligger Köpenhamn och Danmark nära. När Föreningen Norden och Ronneby kommun fredagen den 11 mars fick besök av den danska ambassadören Vibeke Rovsing Lauritzen blev hon förvånad att det gick så enkelt och snabbt att besöka Ronneby. Hon hade aldrig besökt Blekinge. Det ska vara lätt att komma till Danmark!

Det finns alla skäl att uppmärksamma Nordens Dag. Förra året flaggade både Karlskrona och Ronneby med de fem nordiska flaggorna den 23 mars. I år kan det vara skäl att samtidigt flagga med den ukrainska flaggan. Det är ett enkelt sätt att visa att kommunerna stödjer de nordiska ländernas gemensamma vision om att vara världens mest hållbara och integrerade region 2030 och att vi stödjer Ukrainas självklara rätt att få bestämma sin egen framtid.

Våra nordiska länder är ganska små. Samarbetet gör oss starkare – och det gör i slutänden Norden till en bättre plats att leva och bo på för alla. Tillsammans kan vi också hjälpa andra. Det är värt att flagga för!

Bengt Larsén, Ordförande, Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby