GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Nu vänder USA

Bilderna av Trumps anhang som intar Capitolium får oss att förfäras och häpna. Hur ska demokrater och republikaner kunna samarbeta efter det här?
Joe Biden kan ta på sig ledartröjan för klimatet, hoppas Ingela Bollgren Hjertqvist.
Joe Biden kan ta på sig ledartröjan för klimatet, hoppas Ingela Bollgren Hjertqvist.
Foto: John Bazemore
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kan klimatkrisen bli en väg till samförstånd? USA har drabbats svårt av orkaner och skogsbränder, och hos båda partierna måste viljan finnas att tackla problemen med den globala uppvärmningen.

Kan 2021 bli året då klimatlösningen Fee and Dividend slår igenom? (Eller Avgift och Utdelning som det svenska förslaget lyder). Förhoppningarna är stora att USA ska ta på sig ledartröjan för klimatet nu när Biden blir president. Ett första steg är att USA åter ansluter till Parisavtalet. Med Fee and Dividend i verktygslådan kan USA:s enorma koldioxidutsläpp sedan bromsas.

Redan 2007 började den amerikanska klimatrörelsen Citizens´ Climate Lobby (CCL) driva förslaget Fee and Dividend. CCL är en snabbt växande gräsrotsrörelse, som numera finns i alla världsdelar, utom i Antarktis. En grundläggande princip är att en hållbar klimatpolitik måste förankras i båda politiska lägren.

Fee and Dividend innebär ett klimatbidrag, lika stort till alla, finansierat av en stigande avgift på koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Många klimatekonomer är överens om att ett kraftigt ökat pris på utsläpp av växthusgaser är det bästa styrmedlet för att rädda klimatet. Men kan medborgarna acceptera dyrare bensin? CCL:s svar är alltså att hela intäkten ska betalas tillbaka direkt i lika delar till varje medborgare. Det betyder att storförbrukare av fossil energi får betala mer än de får tillbaka, men för majoriteten kommer systemet att gå med vinst.

CCL:s ambition att Fee and Dividend ska vara partiövergripande har resulterat i en sammanslutning i Kongressen, Climate Solutions Caucus, där både republikaner och demokrater ingår.

Janet Yellen är tilltänkt finansminister i den nya administrationen. Hon ingår i en koalition med andra framstående ekonomer, Climate Leadership Coalition, vars huvudsakliga inriktning är -just det-koldioxidskatt med utdelning.

I en debattartikel i Wall Street Journal i januari 2019 framträder Janet Yellen tillsammans med över 3000 andra ekonomer, därav 27 tidigare mottagare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Ritningarna för en effektivare klimatpolitik dras upp och grundstommen är en stigande koldioxidavgift, som sedan delas ut till medborgarna i lika delar.

Vi ser framför oss ett USA med en ledartröja där Fee and Dividend lyser i republikanskt rött och demokratiskt blått.

Ingela Bollgren Hjertqvist, Klimatsvaret

Läs mer