Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Pensionsskulden en börda

I kommuner och regioner finns det en massiv skuld som ofta inte syns som en skuld utan endast ett åtagande i en fotnot. Hela 60 procent av denna pensionsskuld ligger utanför skulderna i kommuner och regioners balansräkning. Detta är den pensionsskuld välfärdens arbetare och tjänstemän jobbat upp under sitt arbetsliv och där skulden räknas upp efter inflationens utveckling.
Arbetsmarknad • Publicerad 1 juni 2023 • Uppdaterad 7 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Filip Aronsson Issal (L) vill se sitt parti lösa problem med pensionsskuld i kommuner och regioner.
Filip Aronsson Issal (L) vill se sitt parti lösa problem med pensionsskuld i kommuner och regioner.Foto: Mattias Mattisson

Varje år behöver denna skulds ökning finansieras upp och hamnar som en kostnad i offentlig sektors resultat. För 2023 är pensionskostnaden hela 45 miljarder. Regioner som Skåne och Blekinge har kostnader för 2023 på 4 miljarder respektive 400 miljoner, eller om man så vill ungefär 10 procent av deras totala kostnader. Pensionskostnaderna kostar idag Sveriges regioner mer än tandvården.

Att uppskrivningen av pensionsskulder görs efter inflationen är inget märkligt, det är en rimlig sak att göra för att skydda pensionernas värde. Däremot att denna uppskrivning blir en kostnad som nu leder till större besparingar inom välfärdens drift kan inte vara rimligt. Sverige som land har en skuldsättning på 17 procent av BNP för 2023 men våra kommuner och regioner har alltså skulder för tidigare anställda som idag tar medel från välfärdens kärna.

”Våra kommuner och regioner har alltså skulder för tidigare anställda som idag tar medel från välfärdens kärna”
Filip Aronsson Issal (L)
Annons

Samhället måste stå på de svagares sida i alla lägen. Vi har ett systemfel i Sverige där de vilka nyttjar välfärdens kärna i tjänster från skola, vård och omsorg nu får mindre kvalitet på grund av ökade kostnader för gamla pensioner. Det rimligaste är att pensionsskulden skiftar från kommuner och regioner och övertas av staten som en engångslösning på grund av omvärldens faktorer. Detta hade inneburit att statsskulden ökat till 25 procent av BNP vilket internationellt sett är väldigt lågt.

För vår välfärd hade detta indirekt inneburit tillskott på 10-tals miljarder varje år i lägre kostnad för kommuner och regioner då ingen uppskrivning av gamla skulder längre behövs och behovet av ökade statsbidrag hade uteblivit. Ökade statsbidrag har en risk i att öka inflationen men att istället jobba längre ned i resultaträkningen för regioner och kommuner och ta bort skuldregleringen för pensioner ger en bättre effekt. Liberaler och folkpartister har genom åren bidragit stort till det stabila pensionssystem vi har i Sverige. Jag hoppas nu mitt parti kan ta steg mot att även lösa ett problem och få fram ett rimligt system för gamla pensioner i offentlig sektor.

Filip Aronsson Issal (L), ordförande Arbetsmarknadsnämnden Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons