GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Politik och ADHD-problematik

För en tid sedan kom det till min kännedom att politiker vill utsätta barn i en så kallad utsatt stadsdel för ADHD-test.
Barn • Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ansvaret vilar tungt på de samhällsbyggare som medverkat i utformningen av utsatta miljöer.
Ansvaret vilar tungt på de samhällsbyggare som medverkat i utformningen av utsatta miljöer.

Eftersom diagnosen ADHD till stor del är genetiskt betingad fick jag anledning att fundera över varför denna ärftlighet är mer utbredd i vissa stadsdelar än i andra. Funderingarna ledde tyvärr inte till någon rimlig förklaring.

Har insett att förklaringen till detta fenomen nog kräver en forskningskapacitet som jag inte är i besittning av. Jag utgår från att de som vill förverkliga testet har ägnat sig åt gedigna studier beträffande diagnosen ADHD.

Att bara utsätta barn från ett visst område för testet vittnar om en människosyn som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

”Att bara utsätta barn från ett visst område för testet vittnar om en människosyn som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.”
Bob Jonson

Troligtvis välkomnas förslaget av SD men jag tror inte att vare sig liberalerna eller kristendomens budbärare ( kd ) attraheras av det ovetenskapliga förslaget. Hörde någon säga att politikerna bakom förslaget borde screenas för ADHD, men även om denna utsago vilar på en seriös grund så får det, enligt min mening, belasta skämtsamhetens konto.

Utöver genetiska faktorer kan barnets omgivande, fysiska miljö (utanförskapet) vara bidragande för diagnosen. Ansvaret vilar då tungt på de samhällsbyggare som medverkat i utformningen av den miljö som blivit klassad som utsatt.

Jag kan svårligen tänka mej att förslaget kan genomföras i ett civiliserat samhälle.

Det vilar en tragik över utanförskapets områden, men än mer tragiskt är att i demokratisk ordning valda politiker ägnar sig åt en instabil balansgång på demokratins lina eftersom förslaget av väljare kan uppfattas som diktatoriskt.

Jag är medveten om att det finns många fler aspekter på aktuell problematik. Något som inte handlar om den inre och kulturella miljöns möjliga orsaker till ADHD , är att, enligt förslagsivrarna, konsekvensen av testet i förlängningen blir minskad brottslighet.

Om detta är ett vallöfte så bör, i anständighetens namn, bevis för konsekvensen av detta populistiska förslag presenteras för väljarna före valdagen.

Till sist vill jag påminna om att politikerna bakom förslaget också vill lägga ned sju BUP-mottagningar trots mycket stora behov för barn som lider av psykisk ohälsa manifesterade i symtom som kanske härrör från en ADHD-problematik.

Bob Jonson