Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Posten i förfall

Dessa frågor berör hela samhället. Håller Postnord på att förvandla det gamla serviceinriktade Postverket till en organisation som istället gör vad man kan för att göra livet surt och besvärligt för postkunderna?
Posten är i förfall. (Bilen på bilden är dock oskyldig)
Posten är i förfall. (Bilen på bilden är dock oskyldig)
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Anställer man känslobefriade makthavare för att verkställa eländet?

Detta är vad som drabbat en liten samfällighetsförening om 41 hushåll i Bromölla: Utfärdat av Postnord i Sölvesborg erhöll de boende ett brev med ultimatumet att postlådorna måste flyttas inom 6 månader.

Motivet påstods vara att man har svårigheter att dela ut posten i området på ett trafiksäkert sätt och att de smala vägarna inte lämpar sig för biltrafik. Postlådorna skall sitta lätt tillgängliga så att brevbäraren kan lägga posten i dem utan att stiga ur fordonet.

"Detta motiv har bara väckt löje hos de boende och man frågar sig om det finns någon logik bakom beslutet."

Detta motiv har bara väckt löje hos de boende och man frågar sig om det finns någon logik bakom beslutet. Man uppfattar det som en ren maktdemonstration som är fullständigt onödig och som det saknas eftertanke bakom.

Ty idag sitter postlådorna på samma sida om vägarna, brevbäraren kan bekvämt lägga i posten utan att lämna fordonet och rundturen tar några få minuter. Så har det hittills varit i 43 år utan problem eller trafikincidenter. Men nu har det plötsligt blivit stört omöjligt. Förstå det den som kan.

Men nu har man själv avhänt sig möjligheten att använda andra bilar om man behöver distribuera post som beställts genom e-handel. Eftersom inte ens den minsta vägstump i området ska användas för parkering av sådana bilar får man använda Fäladsvägen i fortsättningen och då kan det bli långt att gå.

För att tillmötesgå Postnord och för att undvika eventuell verksamhet av vandaler har det nu byggts ett rum i ett av garagen där 41 postlådor ska sitta bakom en kodad dörr. Nu får alltså brevbäraren lämna fordonet, plocka ihop posten och fördela den i lådorna.

Men det var ju det hen skulle slippa och har sluppit i 43 år. Postlådorna som nu måste vara låsbara har därmed en betydligt mindre öppning än dem vi har idag som sväljer även mindre paket. Fördelningen kan längre tid än det tog att köra rundan i området.

Postbilen kommer att döljas hela tiden av garaget varför ingen ser när den kommer eller lämnar området.

Konsekvensen av denna förändrade utdelning är: Istället för en(1) brevbärare på några minuter delar ut posten vid husen tvingas nu 41 boende, många av dem gamla, att i ur och skur, i många fall hundratals meter från huset gå för att se om det finns någon post eller inte.

Vad detta kan betyda vintertid med olycksfall och påföljande belastning på sjukvården vågar man inte tänka på.

Kommunikation med Postnord har varit meningslös. Man svarar varken på brev eller mejl och telefonsvararens besked har oändligt bäst före datum. Om det fanns någon form av eftertanke och logiskt tänkande hos Postnord stoppade man detta spektakel omedelbart.

Men när det gäller att avskaffa allt vad service heter och i stället införa för kunderna obehagliga förändringar tycks Postnords makthavare bestå av ovanligt kreativa genier. Om resultatet blir vanrykte tycks inte falla genierna in.

V. Kristiansson, en av de boende

Läs mer