GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Rena lögner från Samstyret

Samstyrets bostadspolitiska grupp (oklart vilka som ingår där) ska ha en stor eloge för att de lyfter denna viktiga fråga och ger oss i oppositionen möjlighet att berätta för invånarna i Sölvesborgs kommun vad vi tycker om Samstyrets bostadspolitik.
Publicerad 10 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljungaviken skulle bli en stadsdel för alla. Så har det inte blivit, skriver oppositionen i Sölvesborg.
Ljungaviken skulle bli en stadsdel för alla. Så har det inte blivit, skriver oppositionen i Sölvesborg.
Foto: Gunnel Persson

Samstyret vill ge sken av att de sätter in rätt åtgärder i tid, att de satsar på befolkningsökning och att det som de gör skapar attraktiva bostadsområden. Vi kan inte se något av detta finns på deras agenda. Tvärtom. Deras politik leder kommunen in i en demografisk återvändsgränd och skapar riktigt tuffa utmaningar framöver.

Innan dessa höger konservativa partier fick makten att styra kommunen så hade en långsiktig politisk framarbetad översiktsplan lagts. Där drogs övergripande planer för nya områden för bostäder och företag upp samt gav god plats för rekreation och bevarande av naturområden.

”Det nya bostadsområdet Ljungaviken planerades av tidigare S-ledda styre att bli ett blandat bostadsområde med villor, flerfamiljshus och gruppboenden. Här skulle det inte bli någon segregerad stadsdel med fokus på endast en typ av bostäder.”
Oppositionen i Sölvesborg

Alla som följt den demografiska utvecklingen i kommunen vet att här ökar den äldre befolkningen kraftigt medan unga flyttar till andra orter och färre barn föds. Allt färre i arbetsför ålder kommer att behöva försörja en åldrande befolkning. Fortsätter det så här kommer skolor och förskolor att behöva läggas ner. Skatten att höjas och avgifter för kommunal service till invånarna att öka. Företag kommer att ha svårt att rekrytera personal.

Det nya bostadsområdet Ljungaviken planerades av tidigare S-ledda styre att bli ett blandat bostadsområde med villor, flerfamiljshus och gruppboenden. Här skulle det inte bli någon segregerad stadsdel med fokus på endast en typ av bostäder. Ingen stadsdel med fokus på endast en åldersgrupp eller socioekonomisk bakgrund. Det fanns en väl genomtänkt plan om långsiktig befolkningsökning där bredden av bostadsutbudet ger en blandad befolkning och ett stort ålderspann. Vi uppfattade att det fanns en bred politisk samsyn i denna fråga.

Nu har de styrande partierna ändrat på planen i Ljungaviken och vill enkelspårigt satsa på att endast bygga för äldre. De lockar med dyra boenden och vänder sig enbart till äldre med bättre skattekraft än de som idag bor i kommunen. De sålde en av de bästa tomterna i området för 25 procent av priset och snuvade skattebetalarna på 12 miljoner. De påstår att det nu kommer att skapas jobb inom hemtjänsten och äldreboenden men lägger samtidigt ner väl fungerande kommunal verksamhet för att skapa plats åt privata alternativ. De vill hugga ner värdefull stadsnära skog och asfaltera åkermark för att göra plats för bostäder och industriföretag.

Oppositionen vill behålla den ursprungliga bostadsplanen för Ljungaviken som ger möjlighet för unga att få en första hyreslägenhet och familjer att bygga en villa. Vi vill att det ska vara lätt att hitta en bostad och att det ska finnas tomtmark till salu i hela kommunen. Vi vill satsa på att fler unga stannar kvar eller återvänder till kommunen efter avslutad utbildning. Vi vill se ett brett utbud av hyreslägenheter och bostadsrätter. Vi vill att Sölvesborgshem får ett tydligt uppdrag att bygga hyreslägenheter på flera platser i kommunen. Vi vill att fler ska kunna flytta hit och gör ingen skillnad på folk. Vi vill bevara den natur som finns, det får vara nog med att hugga ner mer skog nu.

Att, som den s.k. ”Bostadspolitiska gruppen” gör, påstå att vi i oppositionen förhalar och ifrågasätter alla förslag som kommer från Samstyret är ren lögn. De få gånger som vi överklagat beslut är det för att vi vill att besluten ska gå rätt till och för lagligt pröva det som invånarna ska betala för.

Det går inte att bromsa sig ur en negativ befolkningsutveckling men det går att växla upp och ta sikte på backkrönet med visionen om ett Sölvesborg för alla. Detta är vad oppositionen vill.

Johanna Beijer, oppositionsråd, gruppledare Socialdemokraterna

Ulf Svensson, gruppledare Centerpartiet

Willy Söderdahl, gruppledare Vänsterpartiet

Lars Lamberg, gruppledare Liberalerna