Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sänk kostnaden för hyrpersonal

Sedan många år har den politiska och tjänstemannaledningen i Region Blekinge sagt att det jobbas hårt på att få ner kostnaden för hyrpersonal. Men ändå händer inget.
Region Blekinge • Publicerad 4 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stress i vården kan minskas om fler anställs.
Stress i vården kan minskas om fler anställs.Foto: Gunnar Ask

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kostade hyrpersonalen 2017-2021 region Blekinge 700 miljoner, i snitt 140 miljoner per år. För enbart januari-maj 2022 var kostnaden 81 miljoner. På årsbasis blir det 195 miljoner om kostnaden stiger i samma takt.

Ett känt faktum är att en arbetsplats med åtta anställda inom hälso- och sjukvård är alltid en borta som till exempel vård av barn, egen sjukdom, semester etc. Då behövs ytterligare en anställd vara i tjänst för att täcka upp frånvaron. Om det görs blir det kontinuitet för patienter och mindre stress för de anställda. Regionens egen bemanningspool kan då läggas ner och kostnaden för hyrpersonal försvinner.

Annons

Dålig arbetsmiljö kostar mycket i form av personalomsättning som avveckling, nyrekrytering, introduktion, ny personal ska läras upp, kostar tid och belastar dem som är kvar etc.

”Dålig arbetsmiljö kostar mycket i form av personalomsättning som avveckling, nyrekrytering, introduktion, ny personal ska läras upp, kostar tid och belastar dem som är kvar etc.”
Jan-Åke Blomqvist

Enligt region Blekinges årsredovisningar var i snitt 1 500 sjuksköterskor anställda 2017-2021. 140 miljoner i snitt per år för hyrpersonal hade räckt till att anställa ytterligare 300 sjuksköterskor per år. Att överanställa en sjuksköterska per åtta gör 188 fler sjuksköterskor beräknad utifrån regionens 1 500 sjuksköterskor. Stressen skulle minska avsevärt för sjuksköterskorna. Deras intresse att gå över till bemanningsföretag och andra privata vårdgivare samt att gå ner i tjänst för att orka med skulle minska.

Regionen skulle kunna kombinera med mer i lön och anställa fler sjuksköterskor samt bemanna en dygnet-runt-akut på sjukhuset i Karlshamn. En sådan akut är kostnadsberäknad till 40 miljoner per år.

Jan-Åke Blomqvist

Annons
Annons
Annons
Annons