GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Skamligt hedra krigshetsare

USA:s f.d. utrikesminister Madeleine Albright – en pådrivande krigshetsare inom USA-administrationen – bjöds in av Jan Eliasson, styrelseordförande i fredsforskningsinstitutet SIPRI, som huvudtalare vid seminariet 24 maj om "Demokrati i en värld efter covid", där även tre topprepresentanter för socialdemokratiska partiet medverkade.
Publicerad 19 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Albright är en krigshetsare som borde ställas till svars för krigsförbryterlser, skriver Folket i Bild/Kulturfront.
Madeleine Albright är en krigshetsare som borde ställas till svars för krigsförbryterlser, skriver Folket i Bild/Kulturfront.
Foto: Paul Sancya

Inbjudan kastar skam över såväl SIPRI som dessa ledande politiker.

Madeleine Albright var 1996 USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister i president Bill Clintons administration 1993-2001. Då hon intervjuades i programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996 om de ekonomiska sanktioner som USA drev mot Irak, frågade journalisten och författaren Lesley Stahl:

”Vi har hört att en halv miljon barn har dött. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Är det värt priset?”

Albright svarade:

”Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.”

Madeleine Albright spelade en nyckelroll i sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen och i USA/Nato:s bombkrig mot f. d. Jugoslavien 1999. Hon var även pådrivande för Natos utvidgning österut mot Rysslands gränser och då USA började planera för att i de nya Nato-länderna installera anti-missilanläggningar.

SIPRI påstår i sin presentation att hon är känd för sitt engagemang för ”fred, mänskliga rättigheter och demokrati”. Att ett forskningsinstitut så radikalt kan vända uppochned på verkligheten är anmärkningsvärt.

I seminariet medverkade statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och före detta utrikesminister Margot Wallström. Att framträdande socialdemokrater fraterniserar med en krigshetsare, som i enlighet med folkrätten borde ställas till ansvar för krigsförbrytelser, är skamligt!

Samtidigt sitter Julian Assange på USA:s begäran fängslad i Storbritannien under extremt svåra förhållanden utan att han dömts för något brott, enbart för att han riktat världens uppmärksamhet på krigsförbrytelser begångna av USA i Irak och på andra platser. Om detta övergrepp mot demokratin teg seminariedeltagarna.

Ulf Bjerén

Sisela Björnsson

Anders Åsman

Folket i Bild/Kulturfront, Blekinge