Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Skattechock väntar

Inte nog med att Socialdemokraterna höjt kommunalskatten i Karlshamn. Nu kan skatten också komma att höjas med tiotusentals kronor för Karlshamns småhusägare.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Allt fler socialdemokrater kräver att fastighetsskatten återinförs i Sverige. Liberalerna säger såklart nej till detta.

Det har mullrat från socialdemokratiskt håll ett tag nu om att gå på val om att återinföra fastighetsskatten i Sverige. Det verkar dessvärre kunna bli verklighet. Socialdemokraterna i Skåne meddelade nyligen – partiets största distrikt – att de vill återinföra fastighetsskatten. Sedan tidigare driver Socialdemokraterna i Stockholm, med energiminister Anders Ygeman i spetsen, frågan.

Motiveringen från socialdemokratiskt håll har bland annat varit att ”man ska se det här som en vilja att tydliggöra partiets politik”. Vi tycker snarare att det är ett svek mot Karlshamns och landets alla småhusägare. Ett svek mot de som har kämpat för att äga sin egen bostad och de som vill kunna äga sin egen bostad.

Fastighetsskatten skulle riskera att människor får sälja sina hus och hem och hindra ännu fler som vill äga sin bostad att kunna göra det.

"Fastighetsskatten skulle riskera att människor får sälja sina hus och hem och hindra ännu fler som vill äga sin bostad att kunna göra det."

Med hjälp av ny data på den senaste försäljningsstatistiken kan Liberalerna visa vad ett återinförande av den tidigare fastighetsskatten betyder för villaägare i runtom i Sverige. För en vanlig husägare i Karlshamn handlar det om 15 818 kr om året. För våra grannkommuner Ronneby 13 035kr, Olofström 8468kr och Sölvesborg 15 548kr.

Det är helt orimligt. Fastighetsskatten är så mycket mer än en rad i finansministerns budgettabell. Många av oss ser inte bostaden som en investering, utan som en plats för trygghet och glädje med våra nära och kära.

Liberalernas besked är tydligt: Vi säger nej till en ny fastighetsskatt. Vi vill att Karlshamns invånare har råd att bo i sina hem.

Niklas Ek, ordförande Liberalerna Karlshamn

Mats Persson, ekonom-politisk talesperson (L)

Läs mer