GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Sluta ge frispel åt högerkrafterna

Sveriges politiska liv har nu begåvats med en mörkblå högerfalang bestående av M, SD, KD och L. Dessa ser som sin uppgift att förhindra allt som kan liknas vid vänsterpolitik.
Nooshi Dadgostar,  Vänsterpartiets ordförande, leder ett mittenparti?
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, leder ett mittenparti?
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dessutom har ett borgerligt parti ( C ) nästlat in sin arbetarfientliga politik i den andra politiska grupperingen tillsammans med S, MP och V.

Detta betyder att öppet borgerliga partier har en majoritet av väljarna bakom sig. Hur kan detta komma sig? Arbetarklassen utgör större delen av det svenska folket, men ändå får borgarna flest röster. Varför röstar arbetare mot sina egna objektiva intressen?

Det finns naturligtvis många förklaringar på detta, men några är följande:

* Arbetarklassen har mist sin självkänsla. Sällan talas det numera om det faktum att det var arbetarklassens kamp mot kapitalister och högerpolitiker som formade välståndet i Sverige.

* Invandringen till Sverige har gjort att många arbetare tappat orienteringsförmågan. Nationalismen breder åter ut sig och många förstår inte längre att deras samhörighet är större med exempelvis syriska, bosniska eller iranska arbetare än med svenska miljardärer.

* Delar av arbetarklassen har bluffats av högerpopulismen som hävdar att välståndet hotas av invandring. Fakta är att hela välfärdssystemet hade kollapsat utan invandring.

* Det existerar inget vänsteralternativ i Sverige. Socialdemokraterna och Vänstern agerar som ”mittenpartier”. Därmed har de svikit dem som de skulle företräda. MP vet inte själva om de är höger eller vänster.

Utvecklingen är oroande. Särskilt som mänskligheten nu står inför sin värsta kris – klimatförändringen.

"Utvecklingen är oroande. Särskilt som mänskligheten nu står inför sin värsta kris – klimatförändringen."

Denna kris är skapad av kapitalismens grundläggande krav på ekonomisk tillväxt och den kan inte lösas utan arbetarklassens medverkan. Den kan inte lösas utan ekonomisk jämlikhet och utvidgad demokrati.

Det finns inga tekniska innovationer som kan förhindra en ekologisk kollaps om de inte åtföljs av en annan livsstil med ett annat sätt att definiera utveckling än ekonomisk profit.

Det betyder att det ekonomiska systemet måste förändras om mänskligheten ska ha någon chans. Det innebär också att alla människor objektivt har ett gemensamt intresse av att byta ekonomiskt system.

En kapitalägare kan dock inte förstå detta. De och deras politiska talespersoner hävdar att kapitalismens roll är oumbärlig och att överklassens rikedomar är grunden för samhället.

Det gäller att sticka hål på den villfarelsen. Det är dags för den svenska arbetarklassen att sluta ge frispel åt högerkrafterna.

Fler borde inse att en röst på Moderaterna är en röst på ökad ojämlikhet. Och att en röst på SD i praktiken blir en röst på Moderaterna.

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Läs mer