GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Sluta med konfettikanoner

Publicerad 15 januari 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dagarna efter nyår gick jag omkring i min lilla stad och blev ledsen varje gång det syntes små metalliska plastbitar på marken. Plastskräpet var rester från så kallade konfettikanoner/konfettirör som använts i samband med nyårsfirandet. Papperstunna och nästan viktlösa sprids plasten lätt över stora områden. Efter att under nyårsnatten spridit feststämning i ett par sekunder är resterna från konfettikanonerna mycket svåra att städa upp. Likt all annan plast bryts de inte heller ner. Ute i naturen sönderdelas de bara och blir till slut vad som kallas mikro- och nanoplast. Små plastfragment som tas upp av både djur och växter. Till slut kommer de även in i våra egna människokroppar.

”Plaster sprids i naturen på många sätt och konfettikanoner orsakar naturligtvis inte lika stor skada som tungviktarna; biltrafiken, konstgräsplanerna och fiskenäten. Men utifrån sin helt onödiga existens orsakar dessa plastfyrverkerier stor skada.”
Peter Asthamn

Plaster sprids i naturen på många sätt och konfettikanoner orsakar naturligtvis inte lika stor skada som tungviktarna; biltrafiken, konstgräsplanerna och fiskenäten. Men utifrån sin helt onödiga existens orsakar dessa plastfyrverkerier stor skada. Bäst vore om otyget snarast möjligt kunde förbjudas. Kanske med hänvisning till Miljöbalkens förbud mot att skräpa ner utomhus.

Som privatperson kan du påtala problemet för dina politiker på EU-, nationell- och lokal nivå. Uppmuntra dem att fatta beslut som låter oss slippa detta onödiga och skadliga plastskräp. Du kan också uppmana de butiker som säjer nedskräpningen att sluta med detta. Inte minst då alternativ med papperskonfetti finns.

Peter Asthamn, utgivare av www.battrevarld.nu