GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Slutreplik till Miljöpartiet om minkar

Slutreplik till de lokala miljöpartisterna i Sölvesborg:
Minkar, en viktig del av svenskt lantbruk och svensk landsbygd.
Minkar, en viktig del av svenskt lantbruk och svensk landsbygd.
Foto: Patric Söderström / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De två lokala miljöpartisterna i Sölvesborg, gruppledaren och ordföranden, raljerade i sin första insändare om minkuppfödning på Listerlandet. I sin andra insändare går de till personangrepp och kallar mig för ”Bagdad-Bob på Listerlandet”. Ni som inte minns den före detta irakiske informationsministern får googla.

Med tanke på deras osmakliga liknelse, ringa kunskaper om minkuppfödning samt det faktum att miljöpartiet inte har något politiskt inflytande i Sölvesborg tänkte jag först inte svara dom. Vid kommunvalet 2018 röstade 168 sölvesborgare på miljöpartiet, vilket motsvarar 1,4 % av de knappt 12 000 som valde att rösta. Detta är 120 personer färre än de 288 som valde att rösta på miljöpartiet 2014. Oavsett vilket parti dessa 120 personer valde i stället så förstår jag dom.

Dock, ni som mot förmodan läst deras insändare, rubriken drar ju trots allt till sig blicken, kan ju i värsta fall få för sig att de vet vad dom pratar om.

Dessutom handlar det inte om mig utan om hårt arbetande lantbrukare och djurhållare med stor kunskap och lång erfarenhet genom generationer av familjeföretag. Forskning, vetenskap och beprövad erfarenhet om och kring den domesticerade gårdsminken är mycket stor efter snart 100 år av uppfödning i Sverige.

"Dock, ni som mot förmodan läst deras insändare, rubriken drar ju trots allt till sig blicken, kan ju i värsta fall få för sig att de vet vad dom pratar om."

Vi i Sverige är mycket väl kontrollerade och dokumenterade genom den nya starka djurskyddslagen och det egna djuromsorgsprogrammet, Minkhälsan, där oberoende veterinärer och etologer regelbundet besöker varje gård.

Dessutom är vi certifierade via WelFur, ett europeiskt kontrollprogram framtaget av flera oberoende universitet för att säkerställa minkens hälsa och välfärd. Som den svenske minkuppfödarens företrädare, med egen erfarenhet från 70-talets minkgårdar fram till idag, känner jag mig mycket trygg.

• Med minkböndernas kunskap och engagemang för djurens hälsa och välfärd.

• Med särskilt utbildade djurskyddsinspektörer, veterinärer och etologers dokumenterade kontroller och deras slutsatser.

• Med djurskyddslag, förordningar och föreskrifter samt vårt eget djursomsorgsprogram, minkhälsan.

• Med god och kontinuerlig dialog till Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Sveriges Lantbruksuniversitet, Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser, miljöförbund med flera.

Oavsett djurrättsrörelsens metoder, från lagliga till olagliga. Oavsett vad djurrättsrörelsen påstår, från sanning till lögn. Oavsett djurrättsrörelsens slutliga mål, där människor och djur ska ha samma rättigheter men omöjligt samma skyldigheter till fullständig veganism.

Vi bjuder ofta och gärna in till gårdsbesök, på dagtid och föranmält.

Vi har inget att dölja, tvärtom är vi stolta över vår tradition och att vara en viktig del av svenskt lantbruk och svensk landsbygd. Vi bidrar till vårt samhälle och vår gemensamma välfärd genom hårt och framgångsrikt arbete i internationell konkurrens.

Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink

Läs mer