GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Socialdemokraterna kräver heltid som norm

Svar till Kith Mårtensson (M) i Sydöstran 3 juni:
Johanna Beijer, Socialdemokraternas oppositionsråd och gruppledare, Sölvesborg.
Johanna Beijer, Socialdemokraternas oppositionsråd och gruppledare, Sölvesborg.
Foto: Bo Åkesson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I ett svar på vår insändare ”Framtidens omsorg är kommunalt driven” skriver Kith Mårtensson (M) att ”Fakta är fint” och påstår att vi inte skulle ha koll på hur det fungerar inom omsorgen. Man kan göra som Kith Mårtensson och välja att missförstå. Eller så kan man ta till sig av vad vi skriver och försöka göra något åt det som inte funkar. Vi ser i alla fall att det finns problem men också lösningar.

När det gäller delade turer så handlar det om att välja mellan två dåliga scheman. Att man ändå jobbar de delade turerna beror på att man har att välja mellan att jobba flera korta pass, vilket innebär många arbetstillfällen, eller att jobba dubbla pass, för att minimera föregående. Inget av alternativen är bra, och detta ska vi lösa. Att tvingas arbeta varannan helg är inget som vi Socialdemokrater vill utsätta vår personal för. Nej, vi sneglar hellre åt Kalmar kommun som med stor framgång lagt kloka scheman och nu kan ta bort de sista delade turerna.

Och på tal om planering så vet Kith Mårtensson mycket väl hur lite personalen är inblandade i att planera sin egen tid. Det är där de särskilt anställda planerarna kommer in i bilden. Vi tycker att det rätta är att de anställda inom hemtjänsten, de som varje dag är nära de äldre, får påverka och styra planeringen. Med en bättre planering kan vi också minska på antalet olika personal som kommer hem till en vårdtagare. Vi

Socialdemokrater vill ta oss bort från minutscheman och minska stressen som inte är bra för varken personal eller de äldre. Det måste finnas tid till att sitta ned en stund med våra äldre och möta dem i vardagen.

"Vi Socialdemokrater vill ta oss bort från minutscheman och minska stressen som inte är bra för varken personal eller de äldre."

Att som Kith Mårtensson jämföra ÖSG, Önskad sysselsättningsgrad, med en heltidsanställning visar på ett väldigt stort mått av okunskap. Att vara deltidsanställd och behöva jaga sina timmar på flera olika arbetsplatser, eller försöka hämta hem timmarna när ens kollegor har semester för att komma upp i heltid, är inte samma sak som att ha en trygg heltidsanställning. Vi Socialdemokrater vill införa heltid som norm för att skapa trygga anställningar.

Vi står upp för sjysta anställningar och vill öka attraktiviteten för vårdyrket. Då måste vi lösa det som inte funkar.

Johanna Beijer (S), oppositionsråd och gruppledare

Daniel Berg (S), 2:e vice ordförande Omsorgsnämnden

Lina Jörnkrans, ordförande Kommunal i Sölvesborg

Läs mer