GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Strama upp bygrälet

Det som ska vara en informationskälla för allmänheten och ett sätt för partierna att presentera sitt alternativ, peka på skillnader och ge väljarna argument har i stället utvecklats till ett högljudd munhuggande som mer liknar ett bygräl än en politisk debatt.
Publicerad onsdag 18:30
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Partiledardebatterna måste stramas upp.
Partiledardebatterna måste stramas upp.
Foto: PrB / TT /

Med åtta partiledare i studion behövs bra debattledare och en rejäl uppstramning.

Förhoppningsvis är de satsningar SVT gör på partiledardebatterna avsedd att ge partiledarna möjlighet att framträda för att på ett samlat vis spegla de olika partiernas syn på politik och samhällsutveckling. Och den ambitionen är i högsta grad lovvärd och en i grunden självklar del av det uppdrag Public Service har.

Lika lovvärt är det att göra program och arrangera debatter där samtliga ledare för de i riksdagen förekommande partierna möts. Men Public Service har också skyldighet att se till att de debatter de anordnar fyller någon rimlig funktion för tittarna och ger den stora allmänheten den kvalificerade information den har rätt att förvänta sig.

Här felar SVT. När programledarna varken förmår hålla tonen i debatten på en städad nivå, se till att debattörerna håller sig till sak eller förmår se till att de som talar får prata till punkt utan att någon av de övriga avbryter och faller den i talet så har hela programmet förlorat sin mening.

Med en kombination av hårdare reglerad talartid och journalistiskt duktiga programledare med uppgift att också i programmet till partiledarna kunna ställa för klargörandet korta frågor skulle debatterna kunna stramas upp och börja ge den information TV-tittare efterfrågar. Programmet skulle mycket väl kunna hämta sin modell från riksdagen med talartid och replikrätt. Den förändringen skulle effektivt kunna städa bort den känsla av allmänt käbbel som nu präglat partiledardebatten.

Om SVT menar att den formen man har för partiledardebatterna också är en del av TV underhållningen så har även det målet missats grovt. Tyvärr SVT - partiledardebatterna i sin nuvarande form är dessvärre vare sig underhållande eller informativa … de är enbart långa…

Robert Björkenwall, journalist

Jaan Ungerson, diplomerad omvärldsanalytiker