Insändare: Svar om Kvinnokliniken
Och visst är det spännande att läsa om konflikter som sker på någon annans arbetsplats, så länge man själv inte är direkt inblandad. Det ligger i människans natur att ha intresse för det sociala samspelet. Evolutionärt har det säkert varit en nödvändighet för människosläktet, för att inte riskera att bli uteslutna ur flocken.
Tyvärr har skvaller och rykten en förmåga att leva sitt eget liv. Det som en gång var sanning, kan lätt förvridas till osanning desto fler munnar som viskar och ju fler öron som lyssnar.
Arbetet som nu utförs av de läkare som är kvar på kliniken kan kännas otacksamt i perioder, när kritik riktas mot sådant som faktiskt saknar grund och dessutom framförs av personer som inte arbetar på kliniken. Därför vill jag dementera följande påståenden:
”Genom åren har Kvinnokliniken haft svårt att behålla utbildningsläkare och nyblivna specialister, då mycket av den operativa träningen uteblivit på grund av att man prioriterat tumörteamets kompetensutveckling.”Gynekologen
- Cancerbesked ges inte på telefon. Dessa besked ges precis som tidigare av den läkare som utrett patienten på mottagningen tillsammans med kontaktsjuksköterska om möjligt. Enda skillnaden är att denna läkare nu har ansvar för att diskutera patienten med Lund som tar ställning till fortsatt behandling.
- Patienterna får fortfarande cytostatika på avdelning 35 där protokollen är skickade från gynekologen i Lund. Specialistläkare ordinerar cytostatika. Denna uppgift har flera av klinikens läkare haft tidigare också, även om de inte ingått i tumörteamet.
- Genom åren har Kvinnokliniken haft svårt att behålla utbildningsläkare och nyblivna specialister, då mycket av den operativa träningen uteblivit på grund av att man prioriterat tumörteamets kompetensutveckling. Sedan tumörteamets uppsägning, har en ST-läkare tagit tjänstledigt. Övriga åtta jobbar kvar precis som tidigare. Många beskriver nu hur man för första gången ser en framtid på vår klinik.
- Vi opererar inte längre cancer i Blekinge, men samma läkare som tidigare opererar fortsatt urininkontinens, framfall, myom, cystor mm.
Vi erbjuder, precis som tidigare, god vård till våra gravida (1600 per år), de som söker för akuta gynekologiska buksmärtor, endometrios, infertilitet, preventivmedelsrådgivning, abort mm. Målet är nu att få bli som andra länskliniker i Sverige och kunna lägga fokus på fler av gynekologins intressanta områden, som tidigare varit underprioriterade.
- Vi har många hyrläkare på vår klinik, men detta är inget som tillkommit efter att tumörteamet sagt upp sig (och blivit erbjudna återanställning men tackat nej!) Hyrläkare har varit nödvändiga på kliniken de senaste åren, då man inte lyckats behålla sina färdiga specialister. Tvärtom hoppas man nu att fler specialister ska stanna och att man på så vis på sikt kan minska behovet.
Vi strävar efter att bedriva en patientsäker vård, för alla Blekinges kvinnor oavsett om det innebär att kontrollera en graviditet, hålla någons hand vid ett cancerbesked, medverka när ett ny Blekingebo föds eller stötta den som beslutat sig för abort.
Blekinges kvinnor har rätt till den bästa vården i livets alla skeden, och vi lovar att göra allt för att se till att de får tillgång till den.
Gynekologen