GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Svar till Dike

I en replik på flera socialdemokrater förtroendevalda i Svenska kyrkan tidigare debattinlägg i Sydöstran, ger sig Bengt Olof Dike (10 september) på bland annat undertecknad i sin iver att skapa politikerförakt och få dem, som i sina roller som förtroendevalda anstränger sig för att vårda demokratin, att tröttna.
Publicerad 12 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gör inte kyrkan till en sekt. Bild: Jämshögs kyrka
Gör inte kyrkan till en sekt. Bild: Jämshögs kyrka
Foto: Bo Åkesson

Det är en i sig ytterst beklaglig debattmetod och dessutom gör det Svenska kyrkans verksamhet en björntjänst den ingalunda behöver. Vi socialdemokrater ställer upp i kyrkovalet för att Svenska kyrkan fortsatt ska vara en öppen och solidarisk folkkyrka. För det är viktigt att Svenska kyrkan inte förvandlas till en inåtvänd religiös sekt, det är något som folket inte vill ha eller söker efter.

Ett ofta förekommande argument från den sida Dike ställer upp som kandidat för i kyrkovalet, är att man vill hålla partipolitiken borta från styrningen av Svenska kyrkan. Det är i grunden ett uttryck för politikerförakt som ytterst är farligt för demokratin. För om politikens makt ska inskränkas, innebär det att istället att andra mindre smickrande krafter tar kommandot. En sådan kyrka vill jag inte ha, därför kandiderar jag för Socialdemokraterna i kyrkovalet av vilka skäl jag redan skrivit om.

” För om politikens makt ska inskränkas, innebär det att istället att andra mindre smickrande krafter tar kommandot.”
Martin Moberg

Vi ska inte alltså ersätta demokrati med teokrati, prästmakt. Ett exempel på vad prästmakt är i vardagen, är när en präst vägrar viga samkönade par. Att en präst vägrar viga homosexuella är en kränkning av enskilda människor och hör inte hemma i en öppen och solidarisk folkkyrka. Då det bryter mot principen om alla människors lika värde.

De utmaningar som Svenska kyrkan har att ta tag i vilket Dike lyfter inledningsvis i sin replik, löses inte med att låta reaktionära och gammalmodiga idéer få genomslag.

Rösta därför på Socialdemokraterna i kyrkovalet senast den 19 september.

Martin Moberg (S), Ronneby pastorat