GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Sverige alliansfritt?

Inga fler krigsövningar med USA i Blekinge skärgård!
Publicerad 8 januari 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige, alliansfritt, eller? Sverige bör skriva på konventionen om kärnvapenstopp.
Sverige, alliansfritt, eller? Sverige bör skriva på konventionen om kärnvapenstopp.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverige är officiellt alliansfritt.

Men det svenska flygvapnet deltar i Nato-ledda flygövningar över baltiskt luftrum. Detta kan knappast motiveras av att försvara Sverige. Svenskt flygvapen behöver öva, men det ska ske utifrån Sveriges behov och inte utifrån Natos.

Sverige är officiellt alliansfritt.

Men amerikanska soldater samövar med svenska specialförband i Blekinge skärgård, för att ”lära känna terrängen” som en USA-officerare sa. I vilket syfte undrar vi; för att förbereda anfall mot Ryssland?

Sverige är officiellt alliansfritt.

Men när regementen återupprättas i Sollefteå och Falun blir deras uppgift inte att försvara Sverige, utan att skydda Natotruppers förflyttning från Trondheim genom Sverige vidare österut. Detta framkom i en artikel i Dagens Nyheter den 20 oktober 2020 i ett uttalande av försvarsminister Hultqvist.

Sverige är officiellt alliansfritt.

Men med USA/Nato-militär i Sverige kan det komma in kärnvapen i vårt land! Detta som en konsekvens av värdlandsavtalet som Sverige ingått med Nato.

”Sverige är officiellt alliansfritt. Men med USA/Nato-militär i Sverige kan det komma in kärnvapen i vårt land!”
Folket i Bild/Kulturfront Blekinge

Sverige är officiellt alliansfritt.

Men Sveriges agerande i kärnvapenfrågan visar hur USA styrt inriktningen av politiken. 2017 varnade USA:s försvarsminister James Mattis i ett hemligstämplat brev för konsekvenserna om Sveriges regering undertecknade FN-konventionen om kärnvapenförbud. Efter detta tillsatte regeringen en utredning som kom fram till att Sverige inte skulle underteckna FN:s kärnvapenförbud.

Med ovanstående som bakgrund bör Sveriges regering föreslå att riksdagen godkänner och skriver under FN-konventionen om kärnvapenförbud, uttala att Sverige inte godtar att vårt territorium utnyttjas i fientliga syften mot andra stater samt riva upp värdlandsavtalet med Nato.

Då skulle Sveriges officiella alliansfrihet i praktiken bli mer trovärdig. Det skulle bidra till att minska spänningen mellan stormakterna i vår del av världen och öka möjligheterna för Sverige att stå utanför ett oerhört förödande krig, sannolikt kärnvapenkrig.

En bred fredsrörelse måste byggas för att förhindra att ett sådant krig blir verklighet.

Ulf Bjerén, Sisela Björnsson, Anders Åsman, Folket i Bild/Kulturfront, Blekinge