GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Sverige - en kristen anomali

Snart är det kyrkoval och mycket av kyrkans arbete och inriktning bestäms faktiskt av politiker. Så nu måste vi alla rösta för att få den kyrka som vi själva vill ha och som vi gillar att besöka.
Publicerad 6 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samkönade äktenskap, är det kristet?
Samkönade äktenskap, är det kristet?Foto: Gorm, Kallestad

När jag skriver kyrka menar jag inte enbart kyrkorummet och gudstjänster utan hela församlingens arbete, med allt som kyrkkaffe för äldre och konfirmationsundervisning och annat som diakoner och församlingsassistenter oftast sysslar med. Allt handlar inte om en högtidlig högmässa utan om församlingen ska ha en öppen förskola eller inte exempelvis.

Det som det mestadels talas om nu och som står på spel är socialdemokraternas envisa arbete för att få lov att bestämma vem som ska få lov att ha uppdraget präst eller inte. Alla som kommer in på teologiprogrammet har såklart rätt att få läsa hela utbildningen det kan inga politiker stoppa dem från att göra. Däremot vill man utesluta de människor som inte blir präster för att de anser att deras viktigaste uppdrag är att viga samkönade par.

De ska hindras från att prästvigas och från att få ha ett uppdrag inom Svenska kyrkan. I en tidigare insändare här i Sydöstran bemöter Bengt Olof Dike socialdemokraternas hyckleri om att vara starkt emot trångsynthet, utestängning och diskriminering i alla dess former.

När man anser att en starkt gudstroende människa som klarat av sin utbildning ändå inte ska få bli prästvigd pga det enda skälet att man anser att äktenskapet är för man och kvinna, är man då speciellt inkluderande? Att säga att man ska inkludera någon brukar betyda att man kan tänka sig att inkludera udda typer inte att man bara ska inkludera allt som är mainstream för det krävs nämligen ingen hög tolerans för att tolerera det man redan gillar. Ordet tolerans betyder att man måste acceptera även det man inte gillar.

”Det finns 1,5 miljarder kristna människor på vår jord, ytterst få av dem accepterar en kristen vigsel av homosexuella par, det vi inte fattar i Sverige är att det är vi som är en anomali inte alla de andra.”
Maria Nilsson

Det finns 1,5 miljarder kristna människor på vår jord, ytterst få av dem accepterar en kristen vigsel av homosexuella par, det vi inte fattar i Sverige är att det är vi som är en anomali inte alla de andra.

Visst vi är protestanter och det ingår i vår tro att protestera mot och ifrågasätta gamla seder och bruk det har Martin Luther lärt oss, men om vi börjar ifrågasätta kristendomens kärna det heliga sakramentet - äktenskapet mellan man och kvinna har vi inte flugit så långt bort periferin då så att det kan vara tveksamt om vi ens är kristna längre?

Tänk efter när ni går och röstar den 19 september om vi ska vara kristendomens anomali eller om vi ska tillhöra de lite mer evangeliskt kristna!

Maria Nilsson, Evangeliska Patrioter