Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Tack, Sofia

Repliker till insändare av H Fransson och Robert Solman i Sydöstran lördagen den 24 april:
Ramadan: Vad är problemet?
Ramadan: Vad är problemet?
Foto: Tom Wall
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter en längre tids ganska torftiga ledarsidor, uppmärksammade jag med glädje att man låtit en väldigt begåvad ung kvinna ta över pennan, Sofia Hvittfeldt.

Ledarna på sista tiden vittnar om kunskaper, insikter, politiskt mod och dessutom är Sofia utomordentligt duktig på själva hantverket – att skriva en väl sammansatt text.

Döm om min förvåning när jag i lördagens tidning (24 april) ser inte en utan TVÅ repliker på en artikel som Sofia skrev den 13 april, där hon i princip uppmärksammade oss läsare på att nu börjar Ramadan och vad den står för i den muslimska tron.

Den skarpa kritiken mot en rent informativ text skapar en obehaglig och skrämmande känsla av att detta inte alls handlar om religionsfrågor utan endast är ett uttryck för fördomar och rasism mot en väl avgränsad grupp av svenskar (ca 8 % av befolkningen).

Historiens kalla vingslag når mig från 30- och 40-talets Tyskland. Och det motto som många med mig växte upp med: ”Detta får aldrig hända igen!”

"Historiens kalla vingslag når mig från 30- och 40-talets Tyskland."

Ändå sitter jag idag, en aprildag 2021, och tar del av hur historien upprepar sig. I min egen lokala morgontidning kritiseras öppet en harmlös ritual som en gång skapades i ett gott syfte. Det Sofia skrivit anses vara: ”märkligt, naivt och patetiskt” …

Vad som skulle vara fel i att nämna en högtid av något slag som många svenskar firar är oerhört förbryllande. För inte kan det väl vara så att H Fransson och Robert Solman har fördomar som säger att varje muslim är terrorist eller kanske inte känner till att Sverige har lagstadgad religionsfrihet? Att de möjligen inte ens känner eller träffat någon jude, buddist eller muslim?

Man frågar sig annars vem eller vilka som blir upprörda och känner sig hotade av religiösa seder som inte råkar vara ”kristna”?

Mitt enda logiska svar måste då vara prästerskapet eller möjligen den mindre krets av folk som har ekonomiska intressen i de kristna kyrkorna och dess administration. Men att allt fler svenskar har valt och väljer att gå ur Svenska kyrkan kan nog inte arga insändare råda bot på.

Slutligen till dig Sofia: du är en lysande politisk skribent som jag önskar all lycka i din framtida karriär. Det är unga människor som du som står för hoppet i tunneln och som ger oss framtidstro i en annars ganska dyster värld.

Jag är rädd för att din stjärna är för stor för lilla Blekinge, att du ska röra dig mot större himlar och större uppdrag. Men så länge vi får ta del av dig här genom Sydöstran känner jag en väldig tacksamhet – du ska veta att vi är många som uppskattar ditt arbete!

Katarina Vastamäki

Läs mer