GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Talibanerna vann, USA förlorade

Talibanerna återtog sitt land Afghanistan efter 20 års krig och anfallande supermakten USA förlorade, liksom 47(!) stridande alliansländer inklusive Sverige.
Publicerad 24 augusti 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En talibansk militär vid en kontroll utanför Kabul.
En talibansk militär vid en kontroll utanför Kabul.
Foto: Rahmat Gul

Precis som USA:s förlust i Vietnamkriget 1975 och supermakten Sovjetunionen flykt hals över huvud 1989 efter tio års krig i Afghanistan.

USA motiverar sitt anfallskrig med att talibanerna lät USA bin Laden och al- Qaida använda Afghanistan som träningsläger för sina islamistiska terrorister. Det är en lika grov lögn som lögnen att Saddam Hussein och Irak hade kärnvapen. CIA har till och med erkänt lögnen. Usama bin Laden bodde som bekant i Pakistan där en dödspatrull från USA dödade honom.

Tvärt om ställde talibanerna upp på att gripa Usama bin Laden men han skulle ställas inför domstol i Afghanistan, inte USA. Det gick amerikanske presidenten George Bush inte med på och fick därmed en anledning att anfalla Afghanistan. Irak och Afghanistan fick bli syndabockar för terroristattackerna mot USA 11 september 2001.

Det finns film som visar hur besättningen på en amerikansk helikopter skjuter ihjäl oskyldiga civila, inklusive två Reuters-journalister, samtidigt som de skrattar. Australien hade en ”invigningsritual” som kallades ”blooding”. Varje nytillkommmen australisk soldat fick skjuta ihjäl en afghansk fånge. Två exempel på hur krig visar det värsta hos människan.

2500 amerikanska soldater dog i det meningslösa kriget. Därtill kommer mångdubbelt fler skadade, med bortspränga armar och ben. Tydligen har så kallade ”contractors”, bemanningsföretag som hjälpt USA i kriget, inte räknats in. Antalet dödade och skadade afghaner är förstår mycket högre.

George Bush lyckades lura statsminister Göran Persson (S) att avbryta 187 år av fred, trots två världskrig fram till Sveriges gränser, för att kriga mot Asiens fattigaste folk på andra sidan jordklotet som inte gjort oss någonting.

Sveriges uppgift för USA var att leta upp talibanledare och döda dem. Kriget kostade Sverige två miljarder kronor per år, fem unga soldater miste livet, tjugofyra blev allvarligt skadade, flera med men för livet. Sverige lyckades enligt egen uppgift döda ett tjugotal afghaner.

Socialdemokraterna har envisats med att kalla Sveriges krig för en ”FN-insats”. Är det någon som sett några ljusblå hjälmar i Afghanistan? Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ska ha heder av att han erkände att Sverige var i krig. Sveriges nuvarande utrikesminister Ann Linde (S) erkände nyligen i TV att Sveriges krigsinsats var ”ett misslyckande”.

”Neutrala och alliansfria fredsnationen Sverige har blivit en krigsnation.”
Peter Öjerskog

Många undrar nu vilket som är nästa land som USA kommer att starta krig mot. För Sveriges del är saken klar. 20 års misslyckat krig i Afghanistan räckte inte. Nu hjälper vårt land kolonialmakten Frankrike att kriga i afrikanska Mali. Återigen ska Sverige döda fattigt folk på andra sidan jordklotet som inte gjort oss någonting.

Neutrala och alliansfria fredsnationen Sverige har blivit en krigsnation.

Peter Öjerskog, Karlskrona/Pattaya