Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Tankar om soltankar

Många olika förslag finns på en lösning av energiproblematiken. Mer kärnkraft, solceller, vätgas, batterier är några av de mest orealistiska och dyraste jag sett.
Publicerad 6 april 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Till att börja med bör man se till vad elektriciteten är bra till. Dess användbarhet i vårt moderna samhälle, det kallas för dess EXergi-värde. Visst har elen en hög användbarhet, främst till el-motorer av alla de slag, naturligtvis till elektronik (dator TV mm,) och belysning. Men något som elen inte är bra på är att åstadkomma låg temperaturvärme (från 20 till ca 80 grader C). För denna ”tjänst” bör man använda mer lämplig teknik.

Det är helgalet att använda vår mest högvärdiga energibärare – el, för att värma lokaler till 22 grader och varmvatten till 60-70 grader. När det finns enklare bättre och billigare teknik för det (bland annat fjärrvärme).

Annons

Det finns i Danmark en utprovad (svensk) teknik att till tre fjärdedelar av året klara fjärrvärme enbart från solfångare. Det är nu så att de som ”tillverkar” eget varmvatten, till 97-98 procent gör det med högvärdig el.

Därtill har vi alla de hushåll som har direktverkande el-värme. Dessutom tillkommer alla de som använder luft/till vatten, värmepumpar för att värma sina hus. De använder vanligtvis också mer el ju kallare vi har det ute.

Jag har deltagit i ett flertal genomgångar med solel, det med allt fler frågetecken. Med stor emfas talar företrädarna framför allt om inbetalningstiden för en anläggning. Idag ger ”kungen” 60 öre/kWh i skattereduktion, något som lätt kan ändras med ett penndrag vid ett maktskifte efter nästa val. Vilket pris kan mikroproducenterna förvänta sig få av el-köpbolagen när elpriserna på börsen (i länder med mycket sol och vindkraft) gå mot 0 öre/kWh, faktiskt i bland mindre än 0 öre/kWh.

Vidare förespeglas att man kan spara solel i batterier från dag till natt, eller genom lagring i form av vätgas. Förvisso bra med optimism men det kommer att kosta och ligger troligtvis 10-20 år framöver. Däremot har man helt glömt bort det välbekanta sättet att med solfångare (solvärme) lagra värme och varmvatten i en sol-tank. En enkel och billig teknik som verkligen skulle få ner elanvändningen och inte göra den så beroende av utetemperaturen.

”De elkunder som har möjlighet att ackumulera i en soltank, kommer inom en snar framtid att även ha möjlighet att delta i den efterfrågemarknad som är under uppbyggnad.”
EXergi-Nisse

Framför allt billigare än ny kärnkraft för att klara elförsörjningen när tempen går under nollan, och billigare och säkrare för elkunden. Här kan man också spekulera lite om framtiden där elkunden fyller på värme i sin soltank då elpriset är riktigt lågt (gärna under 0 öre/kWh). Redan i dag har vi nätbolag som har 0-taxa på nätavgifter årets alla nätter. En ytterst intressant nättaxa, där både nätbolag och elkunderna gynnas.

De elkunder som har möjlighet att ackumulera i en soltank, kommer inom en snar framtid att även ha möjlighet att delta i den efterfrågemarknad som är under uppbyggnad.

Med solvarma hälsningar

EXergi-Nisse

Annons
Annons
Annons
Annons