Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Välfärden ska vara vinsten

Årets första maj är inte som vanligt för Vänsterpartiet i Blekinge. Men firar vår största högtidsdag, det gör vi givetvis ändå!
Ett annorlunda 1 maj även för vänsterpartiet. Men ändå rött.
Ett annorlunda 1 maj även för vänsterpartiet. Men ändå rött.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Runt om i Blekinge har våra medlemmar och sympatisörer hängt rött kring sina hus och fönster för att fira. Har du sett en röd strumpa dinglandes så vet du varför – där bor en feminist, socialist, antirasist som kämpar för rättvisa och för en värld som vi kan vara stolta över att lämna efter oss.

Temat på årets första maj är Jobb, Jämlikhet och Framtidstro. För oss i Blekinge innebär det att vi kommer kampanja för en bättre äldreomsorg och för fler ungdomar i arbete. Vi har tryckt upp ett flygblad som alla partiföreningar i regionen kommer sprida. Där ställer vi följande krav:

- Kommuner ska få anställa läkare

- Sjuksköterskor ska finnas på särskilda boenden dygnet runt

- Utbildade undersköterskor ska utföra omsorgsarbetet

- Bort med timanställningarna

- Garantera heltid och fortbildning

- Stoppa privatiseringarna – välfärden ska vara vinsten

Vi behöver en äldreomsorg som är samlad och där resurserna går till det de är avsedda för – våra äldre.

Äldreomsorgen får fyra miljarder i riktade statsbidrag, ändå saknas det resurser. Men till de rika finns alltid pengar. Tydligen så mycket att RUT (hemtjänstbidrag för de rika) beräknas kosta sex miljarder årligen.

Stoppa denna miljardrullning till de som redan har råd med att exempelvis att möblera om i hemmet. Dessa pengar bör gå till allas vår äldreomsorg. Att det finns pengar till städ- och diskbidrag, men inte till äldre med stora vårdbehov, handlar om politiska prioriteringar. Vi i Vänsterpartiet vill använda RUT-pengarna till vår gemensamma välfärd.

"Vi i Vänsterpartiet vill använda RUT-pengarna till vår gemensamma välfärd."

Det påstås att RUT-bidraget skapar jobb, men varje skapat RUT-jobb kostar två miljoner kronor. För de pengarna kan vi anställa 3-4 personer inom äldreomsorgen.

I spåret av pandemi och kaosprivatisering av Arbetsförmedlingen har ungdomsarbetslösheten stigit i Blekinge och är uppe på 17 procent. Tänk om vi istället för ett RUT-jobb kunde erbjuda fyra ungdomar jobb inom välfärden!

Vänsterpartiet Blekinge genom ordförande Emma Hilborn

Läs mer