Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Varför bara covid hela tiden?

Vi får dagligen rapporter om antal smittade och döda i covid.
Glöm inte att det finns något som heter cancer också ...
Glöm inte att det finns något som heter cancer också ...
Foto: Ellis
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Regionerna rapporterar om utvecklingen i länet. Om de olika kommunernas utveckling. Det blir lite en tävling i duktighet. Vilken kommun har gjort vad för att skydda äldre på boenden. Ökar smittan så är frågan vem som missat vad.

Nu har det gått över till hur många som vaccinerats eller inte i de olika länen och olika länder. Är det kinesiskt, ryskt eller Astras vaccin.

Tongångarna går högt! Vem har vaccinerat sig eller inte och i så fall varför eller inte?!

Samtidigt drabbas dagligen människor av cancer eller hjärt- och kärlsjukdom. Helt ointressant för de flesta men en tragedi för drabbade.

Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer. Av dem dör drygt två skolklasser varje år och det gör cancer till den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-14 års ålder.

"Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer. Av dem dör drygt två skolklasser varje år och det gör cancer till den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-14 års ålder."

2018 dog drygt 92000 personer i Sverige. 33 procent dog i hjärt-kärlsjukdom och 25 procent av en cancersjukdom. 2019 insjuknade 65956 personer i cancer. Av dem dog 22425. Alltså ca 30 procents dödlighet.

Ändå pratas det bara om antal covidpatienter. Som har en dödlighet på mindre än 2 procent!

Alla dom andra finns faktiskt fortfarande.

Jag tycker det är av högsta intresse för alla. Enda sättet att motarbeta cancer är forskning, forskning, och åter forskning.

Därför är det av värde att regionerna framöver också skickar ut rapporter om antal fall av cancer och antalet som avlidit och i vilken ålder.

En gång i månaden hur många som drabbats och avlidit i både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

För att åskådliggöra och visa att dom finns och vad viktigt det är att stötta forskningen. Även regeringen borde omfördela pengar till forskning. Både till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

De sjukdomar människor dör mest av.

Cancer har hittats i en 76 miljoner år gammal dinosaurie och vi har ännu inte löst det. Varför? Varför informerar vi så mycket om coviden men inte om andra dödliga sjukdomar?

Samtidigt kommer frågan varför vi har så få intensivvårdsplatser jämfört med övriga Europa och världen.

Varför vi har en sjukvård som inte klarar en pandemi. När brist på vårdresurser är ett större problem än själva pandemin.

Tvätta händerna, håll avstånd ok.

Men rör dej inte i stora grupper för då utgör du en livsfara för andra. Skrämselpropaganda som gör människor oroliga och ilskna på andra. T.om cykelstölderna har ökat och förklaringen är pandemin.

Varför behöver vi så mycket skrämselpropaganda och hjältehistorier i vardagen?

Där fanns och finns redan så mycket tragiska människoöden som vi blundar för. Men dom finns där, utan intresse för det säljer inte i media .

Inger Pilthammar

Läs mer