Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Varning för höstlovssupandet

Snart är det halloween och höstlov, en tid då många tonåringar kommer att dricka alkohol.
Höstlov • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mojtaba Ghodsi, vd IQ påminner om att många tonåringar dricker alkohol på höstlovet.
Mojtaba Ghodsi, vd IQ påminner om att många tonåringar dricker alkohol på höstlovet.Foto: Fredrik Hjerling

Enligt en undersökning från oss på IQ tror 6 av 10 tonårsföräldrar att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol då, men bara 1 av 10 tror att deras egna tonåringar kommer att dricka alkohol.

Trots att färre unga dricker alkohol i dag, än tidigare generationer, så är det fortfarande 4 av 10 niondeklassare och 7 av 10 i gymnasiets år 2 som dricker alkohol. För att stötta identitetssökande unga behövs engagerade vuxna.

Annons

När vi på IQ frågar tonåringar finns det närmast en total enighet att det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända, och till skillnad mot vad många föräldrar kanske tror så svarar en klar majoritet av tonåringarna att de skulle kontakta sina föräldrar om de behövde hjälp, trots att de hade druckit alkohol.

Samtidigt är varannan förälder orolig för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol, men att prata med sina tonåringar om alkohol kan många gånger vara svårt. Men det är viktigt.

Det du gör och säger som förälder har stor betydelse. Men en nära relation är inget man skaffar sig i en handvändning. Det handlar om att bygga upp ett förtroende över tid.

Försök att visa uppskattning när ditt barn berättar, även om du får höra något som känns jobbigt. Då ökar chansen att ditt barn berättar sanningen och delar med sig i framtiden. Du visar att du bryr dig. Våga släpp taget, men visa att du finns där och att du gärna hjälper till. Märker du kanske till och med att din tonåring dricker och kommer hem berusad, gör inte en stor grej av det där och då. Ta samtalet vid ett annat tillfälle och uppmuntra din ungdom till att våga berätta vad som hänt. Undvik att vara dömande och bemöt inte det du får höra med ilska och kritik. Utan lyssna, var närvarande och försök vägleda.

”Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol.”
Mojtaba Ghodsi

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol.

När vi pratar med fältarbetare som arbetar lokalt ute i landet så menar de att ett vanligt sätt för unga att få tag på alkohol är genom att ta alkohol hemma, utan lov. Något som man kanske inte tänker på som förälder. Samtidigt är det en ganska enkel sak att förebygga.

Framför allt om man som förälder reser bort kan det vara bra att låsa in den alkohol man har hemma. Ju svårare vi gör det för våra ungdomar att få tag på alkohol, desto högre är sannolikheten att de inte dricker. Lika självklart är det därför att inte bjuda minderåriga på alkohol och att inte köpa ut. Förutom de problem det kan skapa här och nu, vet vi att tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

Oavsett om du är förälder eller inte, så är du viktig som vuxen. Även om det börjar bli mörkt och kallt ute behövs det fler vuxna ute bland våra tonåringar på kvällar och helger.

Gå gärna ut en sväng där du bor. Genom att ta en promenad kan vi alla bidra till en tryggare miljö och ett bra höstlov för våra ungdomar. Ta hand om varandra!

Mojtaba Ghodsi, vd IQ

Annons
Annons
Annons
Annons