GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Växthusgaser alltför billiga

Sätt inte för lågt pris på en tavla du målat, för då tror folk inte den är värd någonting. Detta råd från teckningsläraren i min skola har jag burit med mig som ett exempel på hur varors pris kan styra vårt beteende.
Publicerad 20 augusti 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Saker som är värda mycket ska alltså knytas till ett högt pris. Ta klimatet som exempel. Hur ska vi få vårt beteende att överensstämma med ambitionerna i den klimatöverenskommelse, som träffades i Paris för drygt fem år sedan eller de nationella svenska klimatmålen som kom 2017? Enligt dem ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i landet år 2045. Det kräver förmodligen en rejäl omställning i beteendet – något vi ännu inte gjort. I Klimatpolitiska rådets rapport från i våras konstateras att utsläppen i Sverige har minskat något, men att minskningstakten måste mer än dubblas för att klimatmålet ska nås.

Priset på utsläpp av växthusgaser är alltså för lågt. Det betyder bland annat att drivmedlet vi tankar är för billigt, och att köttet vi köper också borde kosta mer. Varför inte höja de priserna genom att lägga på en klimatavgift? Ett ”politikneutralt” sätt att hantera det hela vore att låta alla avgifter, som kommer in, återbetalas så att alla medborgare får lika mycket tillbaka. Dessa medel behöver då inte förhandlas i någon budget, och deras fördelning är enkel och därmed transparent. De som väljer att behålla aktiviteter med höga utsläpp subventionerar då dem som är återhållsamma, och ett klimatsmart beteende gynnas.

Klimatbalansen är för värdefull för att förstöras av billiga utsläpp!

Petter Wulff, Klimatsvaret