unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Vegetarisk hälsa

Ja, ”spik i foten” är klassiskt för oss som kommit upp i mogen ålder och älskade Hasse och Tage.
Spik i foten är att föredra.
Spik i foten är att föredra.
Foto: Ingvar Svensson / SvD / TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu är vi mitt inne i den värsta pandemin som världen skådat, efter andra världskriget i vart fall. Extra tråkigt är det när man betänker att vissa forskare varnat för att en pandemin kommer att komma som ett brev på posten för att vi lever på det sätt som vi gör.

Tyvärr för oss människor är att det även finns en klar koppling mellan miljö/klimat-problematiken och pandemier. Vi skövlar naturmiljöer och andra för oss människor okända naturformer kommer närmre oss människor.

Detta kommer att innebära att nya livsformer okända för vårt immunsystem kommer att släppas fria. Nya pandemier är då såklart tyvärr oundvikliga!

Men vad är då pandemier jämfört med dom naturkatastrofer och dom miljöproblem som också är oundvikliga av vårt sätt att leva, när luften vi ska andas dödar oss, när vattnet vi ska dricka gör oss sjuka och när matjorden blåst bort, vad gör vi då?

Så om vi kan anstränga oss nu, så kan undvika stora problem i framtiden!

quote
Så om vi kan anstränga oss nu, så kan undvika stora problem i framtiden!

Har full förståelse för att många saker känns riktigt svåra i vår västerländska livsstil att ändra på om vi inte får seriös hjälp av modiga, långsiktigt tänkande politiker.

Vill bara nämna den allra lättaste av dom alla, ät huvudsakligen vegetariskt. Det är så lätt att ändra detta för alla och det gör en jättestor skillnad för miljön och klimatet.

En enda fördel till kan nämnas med denna förändring och det är att tusentals studier nu visar dom direkta hälsofördelarna för människor med en vegetarisk diet. Nu senaste som fladdrade förbi i den faktabaserade strömmen var att det hjälper att förebygga och bota både hjärt/kärlsjukdomar och diabetes 2.

Om vi inte ändrar mycket och fort så lär våra barnbarn hellre ha en spik i foten än leva i den världen vi kommer att lämna till dom, så ska det väl inte behöva bli?

Ollie Pontén

Läs mer