GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Vi behöver ett samhälle fritt från våld

Den 25 november är det Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som skördar tusentals liv per år.
Orange Day • Publicerad 24 november 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Manifestation mot våld mot kvinnor på Stortorget, Orange day 2021.
Manifestation mot våld mot kvinnor på Stortorget, Orange day 2021.Foto: Ann-Louise Olander

Internationellt sett har en av tre kvinnor blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Det handlar om våld i hemmet och i relationer, våld i offentliga miljöer och våld i konflikter där sexuellt våld används som vapen.

En ny studie från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) visar att omkring 55 procent av kvinnorna i Sverige har blivit utsatta för fysiskt våld, sexuellt våld och/eller hot från någon man efter sin 15-års dag. Våldet finns omkring oss, i alla samhällsklasser, i alla led och i hela världen.

”Arbetet för att bekämpa våldet ska inte förpassas till en dag eller vecka, utan det måste pågå året om.”
Rödeby Centerkvinnor

Arbetet för att bekämpa våldet ska inte förpassas till en dag eller vecka, utan det måste pågå året om. Vi Centerkvinnor är gräsrotsfeminister och har gått längst fram i kampen i flera decennier och det kommer vi att fortsätta göra. Vi vill att arbetet närmast de utsatta stärks så att hjälpen alltid finns nära och samhället upptäcker och stöttar den som blivit utsatt. För en långsiktig utveckling där våldet aldrig ska ske måste vi satsa på förebyggande åtgärder så att våld aldrig är ett alternativ. Det arbetet börjar redan på förskolan och i hemmen.

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem och nu måste det ta slut. De utsatta kvinnorna kan inte vänta längre. Vi behöver ett samhälle fritt från våld, helst igår men absolut snart – den politiska ambitionen måste vara att det ska ta slut imorgon.

Rödeby Centerkvinnor, Centerkvinnorna Sverige