unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Viktigt för kvalitén att införa språkkrav

Liberalerna i Ronneby och Karlshamn vill införa språkkrav för alla nya som anställs inom omsorg och förskola.
Inom förskola och omsorg är det viktigt med språkkrav, anser Liberalerna.
Inom förskola och omsorg är det viktigt med språkkrav, anser Liberalerna.
Foto: Emma Gunler
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi vill även ha arbetsplatsförlagd språkutbildning för befintlig personal. Vi vill ha språkkrav och ett ordentligt språklyft!

Men Socialdemokraterna i Ronneby genom dess gruppledare Magnus Pettersson hävdar att det inte behövs. Han vill dock ha språkkrav men kan inte förklara hur ett sådant ska kvalitetssäkras för både arbetsplatserna, cheferna eller individen som söker arbete. Han påstår att det är att omyndighetsförklara de personalansvariga. Ett märkligt påstående tycker vi. Vi menar tvärtom att det är att ge dem en rutin och ett verktyg att arbeta efter.

Alla vet att kvaliteten i omsorgen och förskolan sker i mötet mellan medborgarna och medarbetarna. Då är förmågan att tala, förstå, skriva och uttrycka sig på svenska en avgörande faktor.

Inom äldreomsorgen är t.ex. språket viktigt, inte minst för personer som drabbats av demenssjukdomar eller som har naturlig nedsatt hörsel, som åldern fört med sig. Det är också viktigt utifrån att anhöriga ska känna trygghet. Samtidigt är det inom omsorgen en stor fördel med personal som kan kommunicera även på våra vanligaste invandrarspråk, men det är alltjämt svenska språket som ska vara norm.

quote
Det är grundläggande att de som tar hand om äldre, eller utbildar barn ska kunna prata svenska. Det handlar ytterst om kvaliteten i välfärden, att vi lyfter nivån på professionen och höjer statusen på våra välfärdsyrken.

I förskolan är det viktigt att barnen får möta personal som kan hjälpa dem med deras språkutveckling. I dagsläget är det alldeles för många barn som inte får tillräckligt goda svenskkunskaper och skillnaderna i det språkutvecklande arbetet för stora. Alla barn förtjänar lika möjligheter till skolframgång och då är förmågan att tala och skriva på svenska helt avgörande. Därför behöver kommunen säkerställa att alla anställda kan jobba språkutvecklande.

Det är grundläggande att de som tar hand om äldre, eller utbildar barn ska kunna prata svenska. Det handlar ytterst om kvaliteten i välfärden, att vi lyfter nivån på professionen och höjer statusen på våra välfärdsyrken.

Vi vill därför se över hur högre språkkrav kan ställas för alla nya som anställs inom omsorgen och förskolan. Vi vill också skapa förutsättningar för arbetsplatsförlagd språkutbildning för befintlig personal där man ska få språkträning och möjlighet till att utvecklas i tal såväl som skrift. Målet är att stärka befintlig personal i det svenska språket samtidigt som vi sätter tydliga krav på språkkompetens.

När man anställs måste det svenska språket vara en självklarhet för att få en anställning. Det är med oro vi ser hur Socialdemokraterna blundar för de problem som finns ute i kommunernas verksamheter. Liberalerna anser att ställa krav via rutiner inte är populism, det är att ta ansvar!

Roger Gardell, Liberalerna Ronneby

Emanuel Norén, Liberalerna Karlshamn