GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: ”Wingårdhs förskräckliga hus”

Den 25 mars presenterade Arkitekturupproret vinnarna i omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion.
Publicerad 26 mars 2021 • Uppdaterad 26 mars 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kilströmskaj i Karlskrona, en grotesk futuristisk byggnad?
Kilströmskaj i Karlskrona, en grotesk futuristisk byggnad?
Foto: Mattias Mattisson

Överlägsen vinnare blev tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Behöver man göra en tillbyggnad till den vackra konsthallen från 1916 bör det naturligtvis vara något som harmonierar med den, men det som byggs är en betongbunker.

Dessutom är det ett ekonomiskt fiasko: Den har kostat långt över en halv miljard kr, 130 miljoner kr över budget. Hur kan det vara tillåtet att förstöra underbara Djurgården med detta vidunder, och hur kan man vilja det? Vad får utländska turister för intryck när de ser bunkern?

På andra plats hamnade hotellet Kilot i Halmstad. Denna 14-våningarsbyggnad är väldigt lik öststatsarkitektur under kommunisttiden, och kallas i folkmun "Hotell Stasi".

”På tredje plats: Kilströmskaj i Karlskrona, en grotesk futuristisk byggnad.”
Henrik Scheutz

På tredje plats: Kilströmskaj i Karlskrona, en grotesk futuristisk byggnad. Med tanke på att Karlskrona är med på Världsarvslistan var det år 2016 en del medborgare som kontaktade Unesco för att få det stoppat, men inte ens det hjälpte. Det är tydligen fritt fram att även förfula en stad som är med på denna.

På fjärde plats: nya badhuset i Kungsbacka, en grå betongkloss. På femte plats: Kulturhuset i Örebro: två groteska glänsande lådor varav den ena ligger på snedden på den undre.

Det är samme arkitekt som står bakom 1:an, 3:an och 5:an: Gert Wingårdh, en provokatör som fått hög status trots att dennes groteska skapelser förstört så mycket i vårt land.

Det är förfärligt att våra städer förstörs alltmer av fler och fler anskrämliga byggnader som kostar enormt mycket pengar. Ett hån mot alla medborgare med sinne för skönhet, vi som njuter av vackra byggnader och mår dåligt av fula.

Ingen kan påstå att dessa byggnader tillför något positivt till stadsbilden. Tvärtom: De flesta lär må väldigt dåligt av åsynen. Att man mår dåligt av fula miljöer och bra av vackra borde vara en självklarhet. Något är väldigt fel i samhället när fulhet premieras och breder ut sig, det pågår ett krig mot skönheten.

Henrik Scheutz