Inte anti-semitiskt att kritisera Israel

Insändare Artikeln publicerades

Beteckningen semiter lanserades på 1700-talet för de folk som talar semitiska språk. De ansågs härstamma från Sem, Noaks äldste son. Semiter är emellertid inte ett antropologiskt begrepp. Det finns med andra ord inte någon "semitisk ras".

Särklassiskt störst bland de semitiska språken är arabiskan. Bland de övriga kan nämnas etiopiska, hebreiska och arameiska. Frågan är då om palestinierna kan vara anti-semiter. De talar ju ett semitiskt språk, liksom israelerna.

Västmakternas dåliga samvete för hur judar behandlats i deras länder och som kulminerade under andra världskriget ledde till att man gav judarna ett stycke land (Israel). Man sade att "ett folk utan land har kommit till ett land utan folk". Detta var naturligtvis inte sant, hundratusentals palestinier blev fråntagna sin mark och har sedan dess protesterat mot detta. Hur kan man ge bort någon annans land? Palestiniernas tänkta land, Västbanken och Gaza, har sedan dess ytterligare minskat i yta som en följd av israeliska bosättningar.

Kära Ingvar Nilsson! Vi som kritiserar staten Israels agerande vad gäller dessa bosättningar är inte anti-semiter! Vi vill att palestinierna ska få behålla den spillra av land de ursprungligen hade när staten Israel etablerades. Ska en varaktig fred ha en chans så måste Israel dra sig tillbaka till de ursprungliga gränserna.

En tvåstatslösning verkar idag vara det enda alternativet, men då måste alla bosättare lämna Västbanken som idag är helt perforerad av bosättningar.

Sven Eriksson

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.