Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Israel Holmgren – antinazist värd att lyfta fram

I ett inlägg i debatten om den historiska nazismen (Sydöstran 4 juni) nämner jag kommendör Björn Holmgren, en nazistisk marinofficer och riksdagsman i Karlskrona.
Mest känd är Israel Holmgren för pamfletten Nazisthelvetet som han gav ut på Trots Allts förlag 1942.
Mest känd är Israel Holmgren för pamfletten Nazisthelvetet som han gav ut på Trots Allts förlag 1942.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Han hade en bror med förnamnet Israel som var antinazist. Israel Holmgren (1871 - 1961) är idag i det närmaste bortglömd, men väl värd att lyfta fram. Till yrket var han läkare och professor vid Karolinska institutet.

Ända sedan ungdomen var han politiskt aktiv. 1906 uppfördes han som kandidat av Stockholms arbetarekommun till stadsfullmäktige men fick avsäga sig på grund av avflyttning till Falun. Där fick han sparken från sin läkartjänst 1909 då han stött storstrejkskommittén ekonomiskt. Han agiterade för alkoholförbud och, som sin mor, kvinnlig rösträtt.

På 1920-talet blev han riksdagsledamot för Frisinnade Folkpartiet som var ett borgerligt vänsterparti och som således inte hade mycket gemensamt med det nyliberala parti som idag kallar sig Liberalerna.

Tillsammans med Ture Nerman, då kommunistisk riksdagsman, var han med om att bilda den antifascistiska föreningen Kulturfront (varifrån f.ö. Folket i Bild/Kulturfront hämtat en del av sitt namn) och senare bildningsförbundet Kämpande demokrati.

Båda deltog krigsåren i Tisdagsklubben, en hemlig antinazistisk förening där flera av samtidens intellektuella som Vilhelm Moberg och Pär Lagerkvist var med, och som var en förberedelse till en motståndsrörelse om Sverige blev ockuperat.

Mest känd är Israel Holmgren för pamfletten Nazisthelvetet som han gav ut på Trots Allts förlag 1942. Det var en sammanställning av föredrag på agitationsresor där han sa sanningen om nazismen. För det dömdes han till fängelse i fyra månader.

1940 – 42, i samband med Hitlertysklands aggressiva frammarsch, var yttrandefriheten i Sverige inskränkt. Den som sa sanningen om angreppskrigen och koncentrationslägren betraktades som suspekt. Fast fakta lades fram var det inget som folk kände igen från vanliga media, med få undantag (Torgny Segerstedt i GHT). Och auktoritetstron är styrande.

1940 – 43 beslagtog polisen två hundra vänsterpublikationer som försökte informera om den nazistiska terrorn. Transportförbud tillämpades mot kommunistiska partiets tidningar. Informationen fanns men undertrycktes!

Men så vände krigslyckan med Röda arméns seger vid Stalingrad i februari 1943. Hovrätten halverade fängelsestraffet och sedan benådas Israel Holmgren av kungen. Då gav han ut i princip samma bok igen men nu med titeln Nazistparadiset! Det var nog inte bara ändringen av boktiteln utan fastmer Röda arméns tillbakarullning av Hitlerfascismen som var orsak till att inget mer hände på den juridiska fronten.

Israel Holmgren med sin sanningslidelse och sitt rättspatos är en förebild för oss idag i kampen mot krigspolitiken och de Nato-frälstas yttrandefrihetsfientliga munkorgsdrev.

Ulf Bjerén