unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jag drabbas av den dolda rasismen hos vänstern

Som rasifierad i Sverige är jag van vid att exotifieras på grund av mitt utseende. Detta är oftast välmenat men det skapar en känsla av att jag inte tillhör gruppen. Men sedan har jag även märkt allt fler kommentarer som “En mus i stallet är fortfarande ingen häst” – för att uttrycka att jag aldrig kan bli svensk.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag delade med mig om min familjs bakgrund och som svar fick jag denna kommentaren som fastnade hos mig. Jag har från min barndom lärt mig att den som kastar ved i elden gör elden större, och har därför burit med detta i tystnad. I stället bekämpar jag detta på samhällsplan, genom mitt politiska engagemang. Men inte trodde jag att detta skulle mötas med mer kritik och hat från den sidan som hävdar sig vilja stödja mig. Som rasifierad höger möter jag fler kommentarer från extremvänstern som utmålar mig som en förrädare.

Jag är kristdemokrat och tror starkt på våra värderingar om människans okränkbara värde. Detta ligger centralt i vår partipolitik. Men när jag i stället möter exotifiering från den sida som hävdar sig acceptera människor oberoende av bakgrund, undrar jag vart dessa värderingar har tagit vägen? Efter grova förolämpningar från meningsmotståndarna får jag höra att jag är på fel sida och att jag är otacksam för den hjälpen vänstern har gett mig från godheten av deras hjärtan. Högern, menar de, är den sidan som konstant går runt med dold rasism, hat och sexism.

Märker ni inte ert hyckleri när ni använder er av samma rasistiska strukturer som extremhögern? Istället för “en mus i stallet är fortfarande ingen häst” som extremhögern säger, blir det ”en färgad i högern är inte vår fiende” vilket bygger på samma logik. Den riktiga fienden är den “vita heteromannen”. Så hur kan en utländsk flicka då vara höger? För dem måste jag vara förvirrad eller hjärntvättad.

De förstår inte att personer kan ha genuina åsikter oberoende av kön, bakgrund och sexuell läggning, även om de hävdar sig vara antirasismens soldat. Jag är kristdemokrat för att jag ser dem i frontlinjen när det kommer till det effektiva bekämpandet av förtryck. Kristdemokraterna har en stor mångfald, men ingen har en position på grund av kön, bakgrund eller sexuella läggning. Detta för mig är riktig respekt för människans okränkbara värde.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Så nästa gång vänstern pratar om den dolda rasismen i Sverige, tycker jag att de ska ta sig en titt i spegeln. Jag är svensk och oberoende av min bakgrund. Jag är höger oberoende av min bakgrund. Som rasifierad i Sverige är jag van vid att exotifieras på grund av mitt utseende. Min politiska engagemang i högern är mitt sätt att motarbeta detta.

Miriam

Andre vice ordförande KDU Blekinge

Läs mer

Fler studenter på BTH

Karlskrona

Fler studenter på BTH

Trycket på vårdutbildningar har ökat.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Person andades in rök vid torrkokning i Karlskrona. Brand på boende i Osby.

Starten har precis gŒtt i gŠddfisketŠvlingen Sportfish Masters i Karlskrona fisketŠvling. Kustbevakningen bevakade KBV

Karlskrona

Paddlade från Polen mot Karlskrona – fick skjuta nödraketer vid Öland

Räddades av kustbevakningen

Insändare: Sjukvården inget skryta över

Insändare

Insändare: Sjukvården inget skryta över

Hela upplägget på sjukvården verkar rörigt och oprofessionellt.

Insändare

Ljunggren har fel

Det finns trots allt en anledning till att svenska folket i flera Novus-undersökningar i rad nu har röstat Sverigedemokraterna högst när det gäller just lag och ordning.

Rätten till en god bostad är en mänsklig rättighet, inte som vilken vara som helst. Här en bild från Kungsmarken.

Insändare

Tak över huvudet är en mänsklig rättighet

Kommunerna behöver prestera bättre för att motverka bostadsbristen