Jag drabbas av den dolda rasismen hos vänstern

Insändare Artikeln publicerades

Som rasifierad i Sverige är jag van vid att exotifieras på grund av mitt utseende. Detta är oftast välmenat men det skapar en känsla av att jag inte tillhör gruppen. Men sedan har jag även märkt allt fler kommentarer som “En mus i stallet är fortfarande ingen häst” – för att uttrycka att jag aldrig kan bli svensk.

Jag delade med mig om min familjs bakgrund och som svar fick jag denna kommentaren som fastnade hos mig. Jag har från min barndom lärt mig att den som kastar ved i elden gör elden större, och har därför burit med detta i tystnad. I stället bekämpar jag detta på samhällsplan, genom mitt politiska engagemang. Men inte trodde jag att detta skulle mötas med mer kritik och hat från den sidan som hävdar sig vilja stödja mig. Som rasifierad höger möter jag fler kommentarer från extremvänstern som utmålar mig som en förrädare.

Jag är kristdemokrat och tror starkt på våra värderingar om människans okränkbara värde. Detta ligger centralt i vår partipolitik. Men när jag i stället möter exotifiering från den sida som hävdar sig acceptera människor oberoende av bakgrund, undrar jag vart dessa värderingar har tagit vägen? Efter grova förolämpningar från meningsmotståndarna får jag höra att jag är på fel sida och att jag är otacksam för den hjälpen vänstern har gett mig från godheten av deras hjärtan. Högern, menar de, är den sidan som konstant går runt med dold rasism, hat och sexism.

Märker ni inte ert hyckleri när ni använder er av samma rasistiska strukturer som extremhögern? Istället för “en mus i stallet är fortfarande ingen häst” som extremhögern säger, blir det ”en färgad i högern är inte vår fiende” vilket bygger på samma logik. Den riktiga fienden är den “vita heteromannen”. Så hur kan en utländsk flicka då vara höger? För dem måste jag vara förvirrad eller hjärntvättad.

De förstår inte att personer kan ha genuina åsikter oberoende av kön, bakgrund och sexuell läggning, även om de hävdar sig vara antirasismens soldat. Jag är kristdemokrat för att jag ser dem i frontlinjen när det kommer till det effektiva bekämpandet av förtryck. Kristdemokraterna har en stor mångfald, men ingen har en position på grund av kön, bakgrund eller sexuella läggning. Detta för mig är riktig respekt för människans okränkbara värde.

Så nästa gång vänstern pratar om den dolda rasismen i Sverige, tycker jag att de ska ta sig en titt i spegeln. Jag är svensk och oberoende av min bakgrund. Jag är höger oberoende av min bakgrund. Som rasifierad i Sverige är jag van vid att exotifieras på grund av mitt utseende. Min politiska engagemang i högern är mitt sätt att motarbeta detta.

Miriam

Andre vice ordförande KDU Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.