unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jakt på stark regering

I statsvetenskap får man lära sig vad som menas med stark respektive svag regering i partistruktur. Det går att rita upp en fyrfältare för det.
Bild från den omröstningen i Sveriges riksdag när Ulf Kristersson (M) blev nedröstad.
Bild från den omröstningen i Sveriges riksdag när Ulf Kristersson (M) blev nedröstad.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

I den handlar en axel om regeringen har majoritet eller inte. I den andra axeln handlar det om regeringen består av ett parti eller flera.

Riktigt stark är en regering som består av ett parti med egen majoritet. I modern tid i Sverige hade Socialdemokraterna mellan valen 1968 och 1970 den positionen.

En regering som består av ett parti, men inte har majoritet, har en svagare position.

Om partiet, och regeringen, har runt 45 procent av mandaten, som Socialdemokraterna länge hade, är positionen starkare för denna svaga regering än om mandaten är färre.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Folkpartiregeringen under Ola Ullsten (partiet heter Liberalerna nu) 1978-79 hade 11 procent av mandaten. Därmed var den svagare än de S-regeringar som hade runt 45 procent av mandaten.

Ullstens regering hade en vågmästarposition i mitten på politiska skalan, som domineras av vänsterhögerfrågor. Ullstenregeringen hade två alternativ för majoritet i riksdagen.

Det ena var med Socialdemokraterna, som hade 43 procent av mandaten. Det andra var ihop med de två andra borgerliga partierna: Centerpartiet (24 procent) och Moderaterna (16 procent av mandaten).

Åter till fyrfältaren. En svagare position har även en regering som består av flera partier även om den har majoritet. För den är beroende av att de ingående partierna kommer överens. Alliansregeringen 2006-10 var en sådan, som det gick bra för.

De borgerliga trepartiregeringarna efter valen 1976 och 1979 var det också. Men för dem gick det sämre och de sprack.

Det fjärde alternativet är en regering med flera partier, två eller fler, som ändå inte har majoritet. Den blir väldigt svag, för den är i behov av att kompromissa med minst ytterligare ett parti (i de flesta frågor).

Så har det varit sedan 2010: alliansregeringen och S+MP-regeringen. Även den borgerliga fyrpartiregeringen 1991-94 var av detta slag.

Ett parti som är litet kan bilda regering. Men det måste då ligga i mitten i politiken på nästan alla områden.

Centerpartiet med sina nu nio procent av mandaten skulle kunna ha en chans att vara ett sådant parti. Men partiet har alltför högerliggande politik, vilket kravlistan till S och Stefan Löfven visade.

En regering som består av flera partier måste kompromissa mellan de ingående partierna. Den har då svårt att kompromissa utåt med ett parti till, eller två, för att nå majoritet.

En enpartiregering, även om den inte har majoritet, kan vara stark eftersom den har lättare att kompromissa utåt med andra partier än en regering med flera partier som saknar majoritet.

Om det blir en regering med S och MP, som har samarbete om budget med L och C samt tolereras av V, så är den med dessa mått mätt svag.

Dagens partipolitiska landskap är dock mer splittrat än för några mandatperioder sedan och tidigare.

I ljuset av det kanske en S+MP-regering, av det beskrivna slaget, är den starkaste som går att få nu.

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Insändare

Insändare: ”Nya E22 behövs inte”

Istället för en nya E22 tycker jag att vi ska satsa på att bygga fler järnvägar och öka möjligheterna för människor att åka kollektivt.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.