1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jakt på stark regering

I statsvetenskap får man lära sig vad som menas med stark respektive svag regering i partistruktur. Det går att rita upp en fyrfältare för det.
Bild från den omröstningen i Sveriges riksdag när Ulf Kristersson (M) blev nedröstad.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I den handlar en axel om regeringen har majoritet eller inte. I den andra axeln handlar det om regeringen består av ett parti eller flera.

Riktigt stark är en regering som består av ett parti med egen majoritet. I modern tid i Sverige hade Socialdemokraterna mellan valen 1968 och 1970 den positionen.

En regering som består av ett parti, men inte har majoritet, har en svagare position.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Om partiet, och regeringen, har runt 45 procent av mandaten, som Socialdemokraterna länge hade, är positionen starkare för denna svaga regering än om mandaten är färre.

Folkpartiregeringen under Ola Ullsten (partiet heter Liberalerna nu) 1978-79 hade 11 procent av mandaten. Därmed var den svagare än de S-regeringar som hade runt 45 procent av mandaten.

Ullstens regering hade en vågmästarposition i mitten på politiska skalan, som domineras av vänsterhögerfrågor. Ullstenregeringen hade två alternativ för majoritet i riksdagen.

Det ena var med Socialdemokraterna, som hade 43 procent av mandaten. Det andra var ihop med de två andra borgerliga partierna: Centerpartiet (24 procent) och Moderaterna (16 procent av mandaten).

Åter till fyrfältaren. En svagare position har även en regering som består av flera partier även om den har majoritet. För den är beroende av att de ingående partierna kommer överens. Alliansregeringen 2006-10 var en sådan, som det gick bra för.

De borgerliga trepartiregeringarna efter valen 1976 och 1979 var det också. Men för dem gick det sämre och de sprack.

Det fjärde alternativet är en regering med flera partier, två eller fler, som ändå inte har majoritet. Den blir väldigt svag, för den är i behov av att kompromissa med minst ytterligare ett parti (i de flesta frågor).

Så har det varit sedan 2010: alliansregeringen och S+MP-regeringen. Även den borgerliga fyrpartiregeringen 1991-94 var av detta slag.

Ett parti som är litet kan bilda regering. Men det måste då ligga i mitten i politiken på nästan alla områden.

Centerpartiet med sina nu nio procent av mandaten skulle kunna ha en chans att vara ett sådant parti. Men partiet har alltför högerliggande politik, vilket kravlistan till S och Stefan Löfven visade.

En regering som består av flera partier måste kompromissa mellan de ingående partierna. Den har då svårt att kompromissa utåt med ett parti till, eller två, för att nå majoritet.

En enpartiregering, även om den inte har majoritet, kan vara stark eftersom den har lättare att kompromissa utåt med andra partier än en regering med flera partier som saknar majoritet.

Om det blir en regering med S och MP, som har samarbete om budget med L och C samt tolereras av V, så är den med dessa mått mätt svag.

Dagens partipolitiska landskap är dock mer splittrat än för några mandatperioder sedan och tidigare.

I ljuset av det kanske en S+MP-regering, av det beskrivna slaget, är den starkaste som går att få nu.

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Olofström

Sydkraft planerar att tömma damm vid kraftverk

Nu kallar bolaget till ett kompletterande samrådsmöte

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.