Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jämställd inkomst genom livet

Corona-pandemin slår hårt mot ekonomin. En viktig fråga för oss Centerkvinnorna är den ekonomiska friheten, från föräldraledighet till pension. Många känner inte till hur deltid och föräldraledighet inverkar på pensionen.
Publicerad 4 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi vill att Försäkringskassan får ett informationsuppdrag riktat till föräldrar om hur pensionen påverkas långsiktigt av olika livsval såsom deltidsarbete och föräldraledighet. Sverige har en könssegregerad arbetsmarknad där kvinnodominerade sektorer har lägre löner och sämre villkor.

De präglas också av deltidsarbete, sämre karriärutveckling och mer sjukskrivningar. Kvinnor vårdar oftare äldre föräldrar vid sjukdom eller ålderdom. Sammantaget får kvinnor en lägre livsinkomst, vilket ger en lägre pension.

Annons

För att uppnå jämställd livsinkomst vill Centerkvinnorna att karriär blir möjlig i alla yrkeskategorier och att fler kvinnor ska ha möjlighet att arbeta heltid.

Vi arbetar för att statliga aktörer aktivt ska arbeta för ett jämställt näringsliv, att lön ges för alla schemalagda timmar och att alla anställda erbjuds tjänstepension från arbetsgivaren och att tjänstepension betalas ut från det att du får din första anställning och inte som idag först från 25 års ålder.

Vi vill att åldern för VAB ska ökas till det år barnet fyller 16 år och att en lag med namnet Vård av nära anhörig (VAN) ska införas där du får möjlighet till ersättning från försäkringskassan vid vård av anhörig precis som vid dagens Vård av barn (VAB).

För de pensionärer som är fattigast, varav en majoritet är kvinnor, krävs reformer som gör skillnad. Nu, inte sedan! Därför vill vi att skatten för garantipensionärer sänks, att det blir möjligt att räkna in kostnaden för bil i bostadsbidraget och att administrationen av skattebefriade pensionsinkomster mellan myndigheter minskar. Det ska också vara möjligt att fortsätta driva sin verksamhet utan att garantipensionen minskar. Det behövs nationella riktlinjer för anhörigomsorg för en jämnare fördelning av anhörigansvaret.

- Den ekonomiska friheten måste säkras i alla skeenden i livet, men i dagsläget är det inte så. Det vill vi i Centerkvinnorna ändra på, säger Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna.

Vårt mål är att föräldrar delar lika på föräldraförsäkringen och det obetalda hemarbetet, och för att åstadkomma detta har Centerkvinnorna en rad förslag:

• Försäkringskassan bör få ett informationsuppdrag till föräldrar om livsinkomst.

• Inom ramen för föräldraledighetslagen bör pensionsrätterna överlåtas från den förälder som arbetar till den som är föräldraledig eller arbetar deltid inom ramen för föräldraledighetslagen.

• Den sista tredjedelen i föräldraförsäkringen ska kunna användas av en tredje part och föräldraförsäkringen behöver förenklas för företagare, där samma regler gäller för företagare oavsett företagsform. Föräldraförsäkringen byter namn till barnförsäkringen.

• Vi vill att kommuner erbjuder större valfrihet för ålder vid förskolestart samt flexibla öppettider i barnomsorgen.

Rödeby Centerkvinnor

Annons
Annons
Annons
Annons