unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kristdemokraterna: Stöd deltidsbranmännen

Sverige har 16 000 brandmän. Deras ansvar är stort året om, men i synnerhet på sommaren när risken för bränder ökar. Mer än hälften, 10 700 av våra brandmän, är deltidsanställda. De är en central del av vårt brandförsvar. De har andra jobb, men är ständigt beredda att gå in och skydda vårt samhälle.
Deltidsbrandmännen behövs och är ständigt beredda att skydda vårt samhälle. På bilden deltidsbransman Krister Andersson som bär bort vägskyltar vid översvämningen 2011 i Solberga.
Deltidsbrandmännen behövs och är ständigt beredda att skydda vårt samhälle. På bilden deltidsbransman Krister Andersson som bär bort vägskyltar vid översvämningen 2011 i Solberga.
Foto: Mikael Fritzon
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I den ekonomiska kris som uppstått i spåren av Covid-19 har många blivit uppsagda från sina jobb, och är hänvisade till a-kassa. Dock skapar deltidsjobb som brandman hinder för att få ut a-kassan. Det gör att deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb säger upp sig från brandmansjobbet.

Detta sker samtidigt som det generellt varit svårt att rekrytera brandmän. Situationen drabbar Sveriges landsbygd extra hårt eftersom deltidsbrandkårer än vanligare där. På landsbygden är det också extra svårt att rekrytera nya brandmän eftersom man också måste ha ett jobb från vilket man kan ansluta inom fem minuter efter att larmet gått.

I måndags (27/7) meddelade regeringen att den inte avser att ta initiativ till någon lagändring för att åtgärda problemet. Istället hänvisar man till en utredning som ska vara klar i januari 2023.

Eftersom detta rör det civila försvaret anser Kristdemokraterna att frågan är alltför akut för att vänta på en utredning som blir färdig 2023 och som kan leda till lagstiftning 2024-2025. Under covid-19 hanteringen har regeringen meddelat ändrad lagstiftning på andra områden med retroaktiv verkan. Detsamma borde vara möjligt i den här frågan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Kristdemokraterna kräver att regeringen snarast löser problemet för arbetslösa deltidsbrandmän så att de inte är tvingade att säga upp sig av ekonomiska skäl när de blivit uppsagda från sina ordinarie jobb.

Rimligen bör beskedet bli att andra regler gäller från den 1 augusti för deltidsbrandmän och andra deltidsanställa inom civilförsvaret som hamnat i motsvarande situation och att lagstiftning till stöd för det tas fram under hösten.

Magnus Oscarsson (KD)

Landsbygdspolitisk talesperson

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Miljöpolitisk talesperson

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Efter stort pådrag fortsatte polisen att söka efter en lösspringande häst och ryttare under fredagen. Insatsen har inte gett några resultat.

Olofström

Lösspringande häst: Polisen har slutat leta efter ryttare och häst

Ingen person har anmälts saknad. Hästägare har ej rapporterat om bortsprungen häst. "Vi letar inte aktivt längre”.

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.