1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kristdemokraterna: Stöd deltidsbranmännen

Sverige har 16 000 brandmän. Deras ansvar är stort året om, men i synnerhet på sommaren när risken för bränder ökar. Mer än hälften, 10 700 av våra brandmän, är deltidsanställda. De är en central del av vårt brandförsvar. De har andra jobb, men är ständigt beredda att gå in och skydda vårt samhälle.
Deltidsbrandmännen behövs och är ständigt beredda att skydda vårt samhälle. På bilden deltidsbransman Krister Andersson som bär bort vägskyltar vid översvämningen 2011 i Solberga.
Foto: Mikael Fritzon

I den ekonomiska kris som uppstått i spåren av Covid-19 har många blivit uppsagda från sina jobb, och är hänvisade till a-kassa. Dock skapar deltidsjobb som brandman hinder för att få ut a-kassan. Det gör att deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb säger upp sig från brandmansjobbet.

Detta sker samtidigt som det generellt varit svårt att rekrytera brandmän. Situationen drabbar Sveriges landsbygd extra hårt eftersom deltidsbrandkårer än vanligare där. På landsbygden är det också extra svårt att rekrytera nya brandmän eftersom man också måste ha ett jobb från vilket man kan ansluta inom fem minuter efter att larmet gått.

I måndags (27/7) meddelade regeringen att den inte avser att ta initiativ till någon lagändring för att åtgärda problemet. Istället hänvisar man till en utredning som ska vara klar i januari 2023.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Eftersom detta rör det civila försvaret anser Kristdemokraterna att frågan är alltför akut för att vänta på en utredning som blir färdig 2023 och som kan leda till lagstiftning 2024-2025. Under covid-19 hanteringen har regeringen meddelat ändrad lagstiftning på andra områden med retroaktiv verkan. Detsamma borde vara möjligt i den här frågan.

Kristdemokraterna kräver att regeringen snarast löser problemet för arbetslösa deltidsbrandmän så att de inte är tvingade att säga upp sig av ekonomiska skäl när de blivit uppsagda från sina ordinarie jobb.

Rimligen bör beskedet bli att andra regler gäller från den 1 augusti för deltidsbrandmän och andra deltidsanställa inom civilförsvaret som hamnat i motsvarande situation och att lagstiftning till stöd för det tas fram under hösten.

Magnus Oscarsson (KD)

Landsbygdspolitisk talesperson

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Miljöpolitisk talesperson

Läs mer

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.

Karlskrona

Blekingekvinna vill bli av med fladdermöss – över 350 i huset

Vädjar om hjälp från Länsstyrelsen: ”Nu känns läget akut”.

Sport

Bryter med KHK för spel i allsvenskan

Här är klubben han hamnar i

Ronneby

Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

”Vi är ett sekulariserat samhälle, man bör fundera på hur man utövar sin religion”.

Coronavirus

Stor ökning av covid 19-fall i Blekinge

Så ser coronaläget ut i länet just nu.

Bromölla

52 000 skarpa patroner stals från lastbil: ”Vi söker efter vittnen”

Polisen söker efter gärningsmännen.