Kvinnor ljuger inte om övergrepp. Punkt.

Annah Pripp, S ,
"Det är en tråkig förlegad manssyn att tro att män inte kan ta ansvar för sina handlingar", skriver Annah Pripp. Foto:Privat
"Det är en tråkig förlegad manssyn att tro att män inte kan ta ansvar för sina handlingar", skriver Annah Pripp. Foto:Privat

Om alla kvinnor som någon gång utsatts för sexuella trakasserier skrev me too (jag också) på sociala medier, så kanske vi får en uppfattning om storleken på problemet.

Det skrev en väninna till mig och hashtaggade me too på sin Facebook. 
Jag tänkte för mig själv, jag också. Känslan av systerskap spred sig i bröstet på mig när jag såg hur min Facebook fylldes av statusar med budskapet att "du är inte ensam!" Kommentarerna dundrade av hejarop och förståelse. På nästan alla.

På flera statusar gick män lös och undrade: Men vadå? Ska man inte ens få flörta längre? Herregud. Hörru du, om du är rädd för att anklagas för sexuella trakasserier när du raggar så raggar du på helt fel sett. Det är så dumt så att man baxnar.

Och, så finns det också ett gäng tjejer som minsann ska sticka ut hakan och försvara sina män, pojkvänner, vänner och påstå att #metoo har gått för långt. För långt? Vi har väl knappt börjat? Hur kan kampen för jämställdhet gå för långt? Det faller ju på sin egen orimlighet.


Dessa kvinnor som ”står upp” för männen påstår att det finns kvinnor som hittar på. Som ljuger, som anklagar vem som helst. Men vet ni vad? Kvinnor ljuger inte om övergrepp. Punkt.

Kvinnor som berättar om övergrepp gör det under enorma risker. Det får alltid konsekvenser. 
Och om din reaktion på det kvinnorna berättar är något annat en ren bestörthet, ja då är du också en del av problemet.

Så var det också männens män. Männen som skriker ”men vi män då?! Vi våldtas också. ” Och ja, givetvis, jag vet att män (och icke-binära) blir utsatta för övergrepp, misshandel och kränkningar och jag vet också att kvinnor slår och ibland mördar sina män.

Men! Om mannen som nu plötsligt lyfter frågan hade brytt sig om detta problem på riktigt, så skulle du driva denna fråga aktivt. Vid andra tillfällen. Men det gör du ju inte, eller hur? För du skiter faktiskt i att män också våldtas och därför försvårar du debatten. Du sätter käppar i hjulet för förändringen.

Du lyfter frågan för att tysta kvinnor och hindra deras upprättelse. 
Hur kan det ens vara möjlig att debatten har flyttats från ”herregud vad många kvinnor som utsätts ” till ” men snälla, släktens tokiga morbror måste väl få nypa någon i stjärten utan att anklagas för att vara våldtäktsman”.

Det är så fruktansvärt sorligt att debatten har flyttats från att belysa kvinnors utsatthet till vilka risker det medför för männen att kvinnor nu öppet börjar dela sina fruktansvärda erfarenheter.

Flytta tillbaka fokus. Låt debatten för en gångs skull faktiskt handla om kvinnorna och hur vi ska ta hand om kvinnor som dagligen utsätts för sexuella trakasserier och våld.
 Det är en tråkig förlegad manssyn att tro att män inte kan ta ansvar för sina handlingar.

Boys Will be boys. Eller? #metoo