GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Alla ska viga samkönade

På söndag den 19 september är det kyrkoval och förtidsröstningen är sedan den 6 september i full gång i Svenska kyrkans pastorat och församlingar.
Publicerad måndag 18:00
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samkönade äktenskap. Alla i Svenska kyrkan ska kunna viga dem.
Samkönade äktenskap. Alla i Svenska kyrkan ska kunna viga dem.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det kyrkoval som nu äger rum, är faktiskt ett vägval för Svenska kyrkan, ska den fortsätta slå vakt om alla människors lika värde och rätt eller inte?

För så är det att även om Svenska kyrkan på senare årtionden har tagit många bra och viktiga steg på vägen för att bli jämställd och icke-diskriminerande, finns det alltjämt fortfarande utmaningar. Det finns präster, som år 2021 inte vill arbeta med kvinnliga kollegor eller viga HBTQ-personer i Svenska kyrkans pastorat och församlingar.

Detta är för mig som socialdemokrat i Svenska kyrkan och tillika kandidat för (S) i kyrkovalet en minst sagt förlegad och omodern hållning. Målsättningen som Socialdemokraterna har, är att alla präster i Svenska kyrkan ska vilja viga samkönade par och vi som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan är beredda att vidta nödvändiga åtgärder i arbetet mot diskriminering.

”Målsättningen som Socialdemokraterna har, är att alla präster i Svenska kyrkan ska vilja viga samkönade par och vi som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan är beredda att vidta nödvändiga åtgärder i arbetet mot diskriminering.”
Martin Moberg, socialdemokraterna

Det är därför viktigt:

• att alla oavsett bakgrund, sexuell läggning, etnicitet, kön eller hudfärg ska behandlas lika i Svenska kyrkans verksamhet.

• att kyrkan alltid står upp mot rasism, religionsförtryck och kvinnoprästmotstånd.

• att Svenska kyrkan utvecklar sitt arbete för att säkerställa att ingen diskriminering ska kunna förekomma i verksamheten.

Rösta därför på Socialdemokraterna i kyrkovalet senast den 19 september.

Martin Moberg, (S), Ronneby pastorat