GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Är 9 procent ett hot?

”Högerextrema krafter, med SD och Alternativ för Sverige i spetsen”, hotar kyrkan, påstår statsministern, försvarsministern, den tidigare utrikesministern jämte två ledande S-företrädare i Svenska kyrkan i en debattartikel i Expressen (15 september).
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är något så litet ett hot?
Är något så litet ett hot?
Foto: Sara Johannessen Meek
”Med anledning av kampanjen upplyses härmed om följande fakta: SD fick i förra kyrkovalet 24 mandat och 9,27 procent av rösterna i kyrkomötet.”
Bengt Olof Dike

Hotet är dominerande tema i den, som alla ser, centralt välorganiserade kyrkovalskampanjen från partiet och följs 16 september upp i Sydöstran av Anders Englesson, som med en illers kvickhet vässar pennan mot högerextremism men är tyst som gravarna i Guds kyrkogårdar mot vänsterextremismen.

Med anledning av kampanjen upplyses härmed om följande fakta: SD fick i förra kyrkovalet 24 mandat och 9,27 procent av rösterna i kyrkomötet. Alternativ för Sverige, som är en utbrytning från SD, fanns inte med då och anses i år inte ha någon chans att få mandat i kyrkomötet.

Socialdemokraterna samlade fler än tre gånger så många mandat, 76, är helt dominerande grupp i kyrkomötet med en väljaruppslutning på 30,34 procent. Samtliga andra nomineringsgrupper har satt upp kalla handen för SD. Alltså 91 procent mot 9.

Var finns hotet mot vår fina öppna folkkyrka?

Bengt Olof Dike