GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Barnverksamheten ska vara avgiftsfri

Nu på söndag den 19 september är det val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, val som handlar om Svenska kyrkans väg framåt. Ett val, där Socialdemokraterna ställer upp på listorna runt om i landet för vi vill se en fortsatt öppen och solidarisk folkkyrka.
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rösta för en öppen folkkyrka, skriver Martin Moberg (S). Bild: Heliga Kors kyrka, Ronneby.
Rösta för en öppen folkkyrka, skriver Martin Moberg (S). Bild: Heliga Kors kyrka, Ronneby.
Foto: Jens Svensson

I Ronneby pastorat har Socialdemokraterna en lista med 15 kandidater, där undertecknad är en av dessa som bl a vill att Svenska kyrkan ska vara en plats för alla och att Ronneby pastorat samt våra två församlingar i Ronneby och Bräkne-Hoby utvecklas på den inslagna vägen mot en öppen och solidarisk folkkyrka.

Svenska kyrkan ska finnas till för, och bli ännu bättre på, att möta människor där de finns i pastoratet bofasta såväl som besökare. Det ska inte heller få förekomma någon som helst diskriminering och Ronneby pastorat ska vara ett föredöme som arbetsgivare bl a fokus på kompetensutveckling och förebyggande arbetsmiljöarbete och frivilligarbetet ska främjas.

”Svenska kyrkan ska finnas till för, och bli ännu bättre på, att möta människor där de finns i pastoratet bofasta såväl som besökare.”
Martin Moberg, socialdemokraterna

Socialdemokraterna går också till val på att bevara det stora kulturarv som vi har i våra 13 kyrkor i pastoratet. Det handlar dessutom om att vårda och bevara kyrkogårdarna och kyrkotomterna med hänsyn taget till klimatet och miljön. Vidare ska kulturlivet vara tillgängligt t ex ska Ronneby pastorat ha ett aktivt musikliv med körverksamhet och konserter utöver musiken i samband med gudstjänsterna.

Barn- och ungdomsverksamheten i pastoratet ska ha en avgiftsfri verksamhet och ungdomar ska erbjudas sommarjobb och praktik. Svenska kyrkan ska fortsättningsvis satsa betydligt mer resurser på det nationella arbetet med att bli en klimatsmart kyrka och detta arbete ska alla nivåer inom Svenska kyrkan delta i.

Pastoratets roll i välfärdsbygget ska stärkas genom att samarbetet med offentlig sektor och frivilligorganisationer ökas, det med syfte att stötta och hjälpa alla människor i utsatta lägen. Det diakonala arbetet i Ronneby pastorat ska stärkas för att bryta människors ensamhet och isolering.

Nu på söndag avgörs det vilken väg Svenska kyrkan ska ta de kommande fyra åren, rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet för en öppen och solidarisk folkkyrka.

Martin Moberg, (S), Ronneby pastorat