GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Erkänn den radikale Jesus

Vi är kristna socialister och vi anser att ha en tro handlar om att aktivt ta avstånd från kärlekslösheten och de orättvisor som finns i samhället såväl i Sverige som i världen.
Publicerad 16 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jesus var radikal, hävdar ViSK. Bild: Man utklädd till Jesus vid Reading Music Festival, England.
Jesus var radikal, hävdar ViSK. Bild: Man utklädd till Jesus vid Reading Music Festival, England.
Foto: Scott Garfitt

Jesus förklarade att hans rike inte var av denna världen. Men vi menar att han ändå gjorde motstånd mot den tidens klassamhälle! Han angrep de hycklande skriftlärda, förtryckarna från Rom och drev som bekant ut månglarna från templet.

Vi har många problem på vår jord idag och vårt ekonomiska system exploaterar inte bara människor utan allt levande på planeten. Detta påminns vi ständigt om.

Flyktingar flyr från krig och terror, översvämningar och bränder. Samhällen förmår inte att skapa rimliga möjligheter för alla till ett värdigt liv. Människor som ser annorlunda ut eller har en annan sexuell identitet känner sig ofta utanför i vårt samhälle. Vi har en covid-19 pandemi som alltjämt plågar oss och vi har en omfattande klimatkris i Sverige och världen.

Det är många utmaningar för oss.

Söndag den 19 september är det val till Svenska kyrkan och många tycker kanske att det inte har så stor betydelse vilka som får majoritet i våra stift och i våra församlingar, men vi anser att det har stor betydelse!

Somliga politiska partier vill inte erkänna den radikale Jesus eller verka i hans efterföljd genom att stå upp mot orättvisor. Andra vill att det bara ska vara trevligt och bekvämt i kyrkan, kunna småprata vid kaffet och sjunga psalmer.

Men vi menar att vara kristen är att bry sig och att agera mot främlingsfientlighet och för en samhällsförändring så att alla har en plats att leva på där de är välkomna, även de minsta och utsatta. Vi vill göra vad vi kan för att samhället och världen ska bli drägligare att leva i.

”Men vi menar att vara kristen är att bry sig och att agera mot främlingsfientlighet och för en samhällsförändring så att alla har en plats att leva på där de är välkomna, även de minsta och utsatta.”
Ulf Hansson och Johan Eriksson, ViSK

Många i Vänsterpartiet kandiderar i valet för oberoende ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan.

Vänstern i Svenska Kyrkan har ett program som tydligt står upp för att den svenska kyrkan

ska vara öppen och inkluderande och organisationen stöder ideella krafter som gör stora insatser, som Stadsmissionen, Fristadsfonden, miljöorganisationer och kvinnojourer.

Vi vill att Svenska kyrkan ska arbeta för en gränsöverskridande gemenskap och anordna möten över kultur- och religionsgränser.

ViSK vill att Svenska kyrkan fördjupar samarbetet med andra religioner för att motarbeta rasism, islamofobi och antisemitism.

Så vill vi verka i Jesus efterföljd.

Om du håller med, glöm inte att rösta i kyrkovalet söndagen den 19 september.

Ulf Hansson, kandiderar för ViSK till Lyckå Församling fullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet.

Johan Eriksson, kandiderar för ViSK till Karlskrona-Aspö fullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet.