GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Miljösmart kyrka utan partipolitik

När det gäller kyrklig arbetet kan jag sammanfatta min uppfattning i fyra punkter:
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

1. Kyrkan skall vara fri från partipolitik

2. I kyrkan är medlemsvård viktig

3. Kyrkan måste fokusera på de sociala och de diakonala spörsmålen

4. Kyrkan måste arbeta miljösmart

I Sverige finns idag omkring 5 miljoner röstberättigade vid val till Svenska kyrkan. Vid förra valet var det cirka 485 000 som röstade. Det handlar i stort om 10 % av alla röstberättiga. Ett mycket lågt valdeltagande måste vi konstatera.

Med detta resultat måste vi ställa oss frågan varför är det på detta vis? Är kyrkovalet svårt? Är det komplicerat eller är det ett stort ointresse för kyrkan och kyrkans verksamhet bland våra församlingsmedlemmar?

Naturligtvis finns det ingen kvickfix på detta problem eller spörsmål. Själv tror jag det är en kombination av olika orsaker som gör att kyrkovalet får ett låg deltagande.

Vi skall också tillägga att det finns 15 olika nomineringsgrupper att välja mellan. Det gör inte valet lättare.

Men som tur är finns bara två av dessa representerade i Karlshamns församling. Det är Kyrklig samverkan, där jag har anslutit mig och sen finns Socialdemokraterna.

Varför har jag valt Kyrklig samverkan?

Det första och kanske det största anledningen till detta är att Kyrklig samverkan består att lokala församlingsmedlemmar som har en kristen värdegrund som gemensam nämnare. Vi har ingen partistyrelse i Stockholm som tagit fram och beslutat ett valmanifest. Det har vi i Karlshamn arbetet fram. Vi är partipolitiskt obundna. En annan gemensam nämnare är att vi har borgliga värderingar. Dessa två orsaker var viktigt för mig när jag tog ställning.

Jag vill ha en modern, öppen och demokratisk kyrka. En kyrka i tiden som välkomnar alla som söker sig till kyrkan. En kyrka som är verksam i samhället, det vill säga arbetar på gator och torg, på sjukhus, på fängelser och söker upp och hjälper äldre människor på mindre orter.

Ett annat viktigt område är den verksamhet som kyrkan har för barn och ungdomar. Den vill vi utveckla så att fler barn får möjlighet att ta del av dessa aktiviteter.

Medlemsvård är ett begrepp som vi håller högt. I medlemsvård ligger kyrkans sociala arbete men även diakoni. Vi är helt övertygade att vi kan öka antalet medlemmar och antalet närvarande i gudstjänsterna genom att gå ut och möte människor i deras vardag.

”Vi är helt övertygade att vi kan öka antalet medlemmar och antalet närvarande i gudstjänsterna genom att gå ut och möte människor i deras vardag.”
Lars Hasselgren, Kyrklig samverkan, Karlshamn

Kyrkan är idag även en stor skogsägare och med detta kommer ansvar. Klimatet, miljön och skogen hör ihop och här måste vi ta ett ansvar för miljöfrågorna så att vi med gott samvete kan överlämna både skog, mark och fastigheter till kommande generationer.

Lars Hasselgren, Kandiderar för Kyrklig samverkan, Karlshamn