GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Rösta för en öppen folkkyrka

Just nu är jag rätt upprörd av att det finns krafter inom Svenska kyrkan som inte vill att jag ska vara aktiv där i den form jag själv vill.
Publicerad 17 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kyrkovalet - alla ska få göra sin röst hörd.
Kyrkovalet - alla ska få göra sin röst hörd.
Foto: Johan Nilsson/TT

POSK, detta borgerliga alternativ i kyrkovalet, ägnar stor kraft i att förmena mig rätten att vara aktiv utifrån min position som socialdemokrat.

De menar att jag inte ska få ställa upp på en socialdemokratisk lista varken till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige eller kyrkomötet. Istället ska de bestämma hur mitt engagemang som förtroendevald ska organiseras. Det känns minst sagt rätt osmakligt.

När jag pratar med POSK:are så säger de att jag självklart får och ska vara aktiv i kyrkan, så länge jag är aktiv på ett sätt som de accepterar. Det känns märkligt.

Jag älskar svenska folkkyrkan. Och jag är socialdemokrat. Låt mig och mina kamrater själva få välja hur vi ska vara organiserade i kyrkan och ställa upp i kyrkovalet. För kyrkans skull, inte minst.

Jag förmenar inte Sverigedemokrater rätten att ställa upp i kyrkovalet. Jag skulle aldrig föreslå någon att rösta på dem, men självklart ska också de ha rätt att få sin röst hörd.

”Demokrati i en folkkyrka är inte att alla ska tycka som jag. Men däremot att alla ska ha möjligheten att få välja sina företrädare.”
Birger Wernersson, socialdemokraterna

Demokrati i en folkkyrka är inte att alla ska tycka som jag. Men däremot att alla ska ha möjligheten att få välja sina företrädare.

Rösta på Socialdemokraterna, för en öppen och demokratisk folkkyrka

Birger Wernersson, socialdemokrat, Jämjö Pastorat, Stiftsfullmäktige, Stiftsstyrelsen Kyrkomötet