GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kyrkovalet: Vad är konservativ kyrka?

SD Skåne och konservativa högern har förmedlat vad man vill med kyrkovalet men är verkligen den konservativa högern belyst på vad “klassisk kyrka” eller “konservativ kyrka innebär”?
Publicerad 13 september 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jesus Kristus, vänsterliberal eller rent av socialist?
Jesus Kristus, vänsterliberal eller rent av socialist?
Foto: TT

Dessa teser bör ställas emot vad det står i bibeln och Martin Luther som lyfts fram som målet av SD.

Vad är "klassisk kyrka" som SD och konservativa högern eftersträvar? I Gamla Testamentet som Andra Moseboken står att man får lov att sälja sin dotter som slav, äga slavar, jobbar man på söndag ska dräpas, att man inte ska röra rester av en gris vilket finns i gelégodis mm.

Nya testamentet kan man även hitta sådant som borde få hela konservativa rörelsen att höja på ögonbrynen där står det bland annat att kvinnor ska tvingas bära slöja i med att kvinnor är lägre ställda än män. Förekommer i 1 Kor. 11:7–12 och i samma brev kan man läsa att kvinnor ska tiga i kyrkan. Är detta som är klassisk kyrka?

SD har skrivit i sitt material att kommunistiska regimer (vilka dessa nu skulle vara) försökt skapa “perfekt kommunistisk kyrka" men det uppstår problem med dessa teser på kommunismen menar att religion är en del av “bourgeoisie”-klassen och skall därför inte finnas. de länder som har någon form av kommunism eller tolkar sig som kommunistiska exempelvis Nordkorea går hårt mot kristna.

””Jesus är exempel på “vänsterliberalism” eller “socialism” genom sitt agerande för att hjälpa den utsatta flyktingen.””
Ted S. Nilsson

Jesus är exempel på “vänsterliberalism” eller “socialism” genom sitt agerande för att hjälpa den utsatta flyktingen. Det motstrider mot vad SD och konservativa tycker då bibeln menar på att man ska hjälpa flyktingar. Vill man hjälpa utsatta så menade även att man ska vara givmild av sig vilket syns i Bergspredikan där man ska ge med sig för att gynna fler.

På samma sätt bekämpar man de orättvisor som finns i samhället, den metod som välfärdssystemet har är enkelt byggd på solidariska tankar där man delar med sig från de rika och ger till den fattiga.

SD skriver att vi ska hjälpa utsatta men hur blir det att hjälpa utsatta när familjevänliga aktiviteter och socialt stödarbete inte kommer igenom i en konservativa budget? Vill man hjälpa fattigpensionärer, missbrukare, kvinnor i hedersförtryck med mer, så måste samhället kliva fram genom billigare bostäder, höjda ersättningar etc.

Martin Luther brukas tas upp i Sverige som fadern till reformationen men det som inte tas med i religion och historia kurserna är Martin Luthers antisemitism. På samma sätt utesluter den konservativa högern denna diskussion trots att lutherska kyrkan har sagt ifrån om ämnet.

Det finns länder med “klassisk kristen” eller “konservativ kyrka” som har problem att hjälpa hemlösa, kvinnor, fattiga etc. Några exempel: Polen, Brasilien, Ungern.

Mitt råd konservativa högern är att studera bibeln noggrannare och Martin Luther antisemitiska delar

Ted S. Nilsson, Agnostisk kristen, SSU Kristianstad