GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

L: Valfrihet ger bättre skola och nöjdare elever

Svar till Morgan Bengtsson ”Marknadskrafterna har fått fritt spelrum” i Sydöstran 2019-08-16
Publicerad 20 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi liberaler är dock övertygade om att föräldern ska välja skola till sina barn, att brukaren ska välja sitt assistansbolag och att den äldre ska välja sin äldreomsorg”, skriver Börje Dovstad (L).
”Vi liberaler är dock övertygade om att föräldern ska välja skola till sina barn, att brukaren ska välja sitt assistansbolag och att den äldre ska välja sin äldreomsorg”, skriver Börje Dovstad (L).Foto: Mattias Mattisson

Morgan Bengtsson menar att våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre, och om det är vi helt överens. Vi liberaler är dock övertygade om att föräldern ska välja skola till sina barn, att brukaren ska välja sitt assistansbolag och att den äldre ska välja sin äldreomsorg.

Valfrihet inom välfärdsområdet har framgångsrikt flyttat makten från politiker till individen. I motsats till vad Morgan Bengtsson skriver så menar vi att vårdval och en mångfald av vårdgivare har bidragit till ökad tillgänglighet, kortare vårdköer och en effektivare användning av vårdens resurser.

Det aktiva skolvalet har lett till ökad pedagogisk mångfald, nöjdare elever och högre kvalitet i undervisningen. Fler aktörer på skolan och vårdens område skapar incitament till ständig förbättring, till att höja kvalitén och till att utvecklas. Allt i syfte att få fler och nöjdare elever, patienter och brukare.

Att införa ett vinstförbud för aktörer inom skola, vård och omsorg är en oacceptabel begränsning av deras möjligheter att utvecklas och slår dessutom extra hårt mot kvinnors företagande. Vi liberaler tror på att låta företagsamma personer, i alla branscher, bedriva sina verksamheter med fokus på kvalité.

De entreprenörer som gör ett bra jobb ska vara välkomna att driva allt från förskolor till äldreboenden. De som gör ett dåligt jobb ska inte begränsas av ett vinsttak, de ska överhuvudtaget inte finnas i välfärden.

Problemet med dåliga verksamheter, som finns i såväl kommunal som privat regi, kommer vi inte åt med vinstbegränsningar. För att undvika kortsiktiga lycksökare behöver vi ställa höga kvalitetskrav och ha en tydlig kontroll.

Att begränsa vissa aktörers möjligheter till vinst skulle tvinga bra skolor, äldreboenden och assistansbolag att lägga ner. Att ta bort möjligheterna att välja skulle också tvinga elever, äldre och vårdtagare att byta till något de själva valt bort.

I januarikompromissens 9:e punkt slås fast att den socialdemokratiskt ledda regeringen inte ska driva fram eller arbeta vidare med förslag om vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Det är ett välkommet liberalt avsteg från förra mandatperioden då Vänsterpartiet ledde regeringen in på vilse stig.

Vi liberaler vill att alla individer som är i behov av välfärdssamhällets tjänster ska kunna hitta sitt sätt att få sitt behov tillgodosett och att vara en del i samhället.

Det är det våra gemensamma skattepengar ska gå till.

Börje Dovstad

Ordförande, Liberalerna Blekinge

Kommunalråd, Karlskrona