Låg debattnivå av HBT-Socialdemokrater

Insändare Artikeln publicerades
Öppna Moderater står upp för allas lika värde, framhåller Kim Nilsson och Magnus Gärdebring.
Foto: Axel Adolfsson
Öppna Moderater står upp för allas lika värde, framhåller Kim Nilsson och Magnus Gärdebring.

Svar till ”Dags att göra skillnad – det räcker inte att mysa längre” (29/12-2019)

Det är sällan man läser en debattartikel och blir så bedrövad och indignerad som vi moderater blev när Daniel Andersson och Sam Vidén Jakobsson från HBT-Socialdemokrater lånar sig till megafon för den socialdemokratiska partiapparaten på Sveavägen 68, som med plakatpolitik och fakenews försöker slå blå dunster och lögner i folk. Nu ska här varnas för de farliga blå som påstås förespråka tvångssterilisering och återinförande av sjukdomsstämpeln för homosexualitet.

En lägre debattnivå får man leta efter. För oss moderater är kampen för alla människors lika värde en av grundbultarna i vår liberala människosyn. Alla ska ha rätten och friheten att leva sitt liv precis som en vill och älska och leva med vem man vill.

Vår kamp för HBTQ-personers lika rätt och möjligheter att leva sina liv precis som en önskar har gjort flera framstående avstamp i historien. Så för att påminna den glömska socialdemokratin om den sanna moderata HBTQ-politiken.

1995 röstade Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson ja i riksdagen till partnerskap. 2007 röstade M:s partistämma ja till samkönade äktenskap. 2009 röstade M:s partistämma ja till att regionen inte ska diskriminera lesbiska vid insemination genom olika avgifter för hetero- och homosexuella par. 2014 deltar Reinfeldt som första statsminister någonsin i Stockholm Pride. Detta är några få exempel på vad M åstadkommit inom HBTQ-politiken.

Att tro att M skulle vara ett “lydparti” till SD är verklighetsfrånvänt. Vi inom Öppna Moderater, och även Moderata ungdomsförbundet, har varit mycket tydliga och offentliga med att kritisera och fördöma de få kommuner/regioner som väljer att inte följa den moderata partilinjen.

Så länge ÖM och MUF finns råder det inga tvivel om att M aldrig kommer gå med på att kompromissa om vår HBTQ-politik.

Något som dock känns skrattretande med Jakobsson och Anderssons påhopp och påståenden om den blåa HBTQ-politiken är S egen historia. Frågan är om Jakobsson och Andersson är medvetna om det faktum att det var S som först startade det rasbiologiska institutet i Sverige, att det var S egen Alfred Petrén som var den första i Sveriges riksdag att motionera om en lag om tvångssterilisering, eller att den tidigare vice talmannen och riksdagsledamoten för S, Susanne Eberstein, uttryckte följande homofobiska uttalande i frågan om homosexuellas rätt till adoption: “Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer”.

Om nu S, som de påstår sig vara, är “på rätt sida av historien”, så undrar vi var de bombastiska insändarna och plakatpolitiken var när en av era ledande riksdagspolitiker gav uttryck för en sådan gräslig människosyn? Sov ni möjligen på Sveavägen 68 vid den tiden?

Kim Nilsson

Förbundsordförande för Öppna Moderater

Magnus Gärdebring

Ordförande för Öppna Moderater Sydost

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.