Lågvattenmärke att inte bjuda in SD till samtal

Insändare Artikeln publicerades

Människor ska ha rätten att känna sig trygga i vårt land. Oavsett var du bor i Sverige har staten en skyldighet att skydda dig, ditt liv och din egendom. Detta är grundläggande för en rättsstat.

Brottslighet är ett övergrepp mot de enskilda som drabbas men också mot hela vårt samhälle. När en kvinna med ett spädbarn i famnen skjuts ned på öppen gata förfasas vi över den grymma handlingen och många människor undrar i dag vart Sverige är på väg. Politiken måste nu ta krafttag mot våldet och ondskan i samhället. Nu räcker det inte med att bara i ord konstatera att den ökade brottsligheten är oacceptabel.

Gängkriminaliteten har ökat. Vi ser en kraftig ökning av antalet barn som misstänks för våldsbrott. Personer som är under 15 år kan inte dömas till straff och äldre kriminella låter ofta yngre sköta deras planerade illgärningar.

Straffrabatten för unga i åldrarna 18-21 år ska slopas. För vuxna ska straffrabatterna slopas helt. Varför ska man få ”rabatter” på straffen när man blivit dömd för brottsliga handlingar?

Skärpta regler måste också se till att grovt kriminella brottslingar från annat land utvisas när de begått brott i vårt land.

I Blekinge varnar nu polisen om hösten som ”båttjuvarnas bästa tid på året”. Varor för flera miljarder kronor skeppas ut ur Sverige årligen. Stora vinster, mycket liten upptäcktsrisk och låga straff har gjort vårt land till ett paradis för stöldligor. Stöldligorna åsamkar också kostnader för välfärdssystemet genom bedrägerier. Genom att söka asyl kan inresta brottslingar få skattefinansierad dagpenning under tiden man begår stölder! Eftersom utförsel av stöldvaror inte klassas som smuggelbrott blir det för tulltjänstemännen att se på när brottslingar kör ombord på färjor och försvinner med bytet.

Regeringen har tillsatt en utredning angående detta som ska bli klar nästa år, sedan ska förslagen beredas allt medan stölderna fortsätter. Tala om senfärdighet.

Regeringen prioriterar fel när man inför ett nytt friår, så kallad utvecklingsledighet, familjevecka mm samtidigt som våldet och otryggheten ökar.

I nuläget klarar staten inte av sitt samhällskontrakt gentemot medborgarna inom många områden. Många människor känner sig otrygga. Att regeringen vill samtala med riksdagspartier om kriminaliteten och våldet i samhället är ett bra initiativ. Men nu krävs handling inte utredningar eller ”långbänkar”.

Att regeringen inte bjuder in det tredje största riksdagspartiet SD till samtalen är ett lågvattenmärke. SD ska liksom andra riksdagspartier kunna delta i samtalen. Vad samtalen sedan leder till och hur man eventuellt går vidare blir nästa steg.

Gustav Nilsson (M)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.