Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Längre terminer får lärare att lämna skolan

I flera år har jag varit verksam inom svensk skola och jag kan med 100 procent säkerhet säga att de flesta elever är inte förtjänta av att korta ner loven och förlänga terminerna. Den som påstår något sådant kan inte ha jobbat i skolans värld som pedagog i dag.
Publicerad 30 juni 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dag lägger vi lärare ner enormt mycket tid på väldigt mycket annat än undervisningen för eleverna. Vi får lägga ner oerhört mycket tid på att tampas med allt onödigt stök och spring i skolorna. Vi har elever som är inskrivna men inte går på lektioner men däremot stör genom att springa in och ut på andras lektioner. Vi har många elever som pratar och skriker rakt ut och som ser lektionerna som en samling där man sitter och snackar och leker med varandra. Vi ser vecka efter vecka hur vi kunde hinna gå igenom samma kunskaper och färdigheter på halva tiden om det bara var ordning i klasserna.

De enda som behöver förlänga tiden i skolan är de som inte anstränger sig utan härjar runt hela tiden. Ska alla andra behöva anpassa sig ännu mer efter dem? En normal elev klarar gott och väl grundskolan med den tid som redan är. Även elever med inlärningssvårigheter klarar grundskolan på nio år om de bara försöker och jobbar. Det har jag sett många exempel på. Det handlar snarare om man väljer att visa sig tuff och häftig för gänget och inte vill nedlåta sig till att läsa en text eller om man kavlar upp ärmarna och tar tag i skolarbetet. Ni som förespråkar längre terminer i skolan kan också räkna med att det får ännu fler lärare att lämna skolan för gott. Det är redan idag svårt att få tag i behöriga lärare och då lärares arbetsmiljö många gånger är väldigt krävande och stressig så är den tid vi jobbar in en av de få fördelarna gentemot andra yrken. Lärare jobbar 45 timmar i veckan utan tillägg så därför jobbar vi in den relativt långa semestern. Om någon som har teorier om skolan men inte varit ute på fältet och jobbat där bestämmer att vi inte har kvar den långa välbehövliga ledigheten så är jag säker på att ännu färre kommer att välja läraryrket och en del av dem som idag är verksamma kommer att få en anledning till att lämna skolan för gott och då står skolorna där med mestadels obehöriga lärare. Det är kanske så man vill ha det? Jag talar med kunskaper från verkligheten.

Malin

Annons
Annons
Annons
Annons